Καιρός: Βροχές-καταιγίδες σε Ιόνιο και ανατολικό Αιγαίο – Μικρή πτώση θερμοκρασίας
5 March 2023
Παράταση προθεσμίας για τις λειτουργικές παρεμβάσεις στην πλατεία Παλαμά
5 March 2023

Αδιαπραγμάτευτη η ασφάλεια των συγκοινωνιών

Του Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου, προέδρου Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και επίτιμου διδάκτορα Πανεπιστημίου Πειραιώς

ΟΛΟΚΛΗΡΗ η ελληνική κοινωνία είναι σε κατάθλιψη από την Τρίτη το βράδυ, μετά τη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη. Η τραγική απώλεια δεκάδων ανθρώπων και μάλιστα νέων έχει πληγώσει βαθιά το συλλογικό υποσυνείδητο. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς τις οικογένειες και τους συγγενείς των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση σε όσους νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Η ΝΕΑ τραγωδία στα Τέμπη -μην ξεχνάμε ότι είχαν προηγηθεί τα θανατηφόρα τροχαία του 1999 με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ και του 2003 με τους μαθητές που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια εκδρομής- έρχεται να υπενθυμίσει με δραματικό τρόπο τη σημασία της ασφάλειας των συγκοινωνιών.

ΕΙΝΑΙ ανεπίτρεπτο το 2023 να συζητάμε για τη λειτουργία ενός τόσο δημοφιλούς μέσου όπως το τρένο, με συνθήκες περασμένων εποχών. Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης είναι
επιβεβλημένη η χρήση όλων των τεχνολογικών «εργαλείων» που μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των μετακινήσεων του επιβατικού κοινού αλλά και εμπορευμάτων. Να διασφαλίσουμε δηλαδή ότι ακόμα και αν μεσολαβήσει στην όλη διαδικασία κάποιο
ανθρώπινο λάθος, μία αμέλεια ή ένα αναπάντεχο περιστατικό όπως η ξαφνική αδιαθεσία ενός υπαλλήλου, να μην υπάρξει κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Με δύο λόγια, να αποκτήσουμε
επιτέλους τον σιδηρόδρομο που αρμόζει σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό βέβαια πρέπει να ισχύει για κάθε είδους μετακίνηση, είτε οδική, είτε αεροπορική, είτε ακτοπλοϊκή, και για κάθε μέσο μεταφοράς. Από τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ μέχρι το Μετρό και τον Προαστιακό.

ΓΙΑΤΙ με όλα αυτά τα μέσα μεταφοράς μετακινούνται άνθρωποι, στην πλειονότητά τους νέοι, και η αξία της ανθρώπινης ζωής πρέπει να μπαίνει σε απόλυτη προτεραιότητα.

ΘΕΛΩ να ελπίζω ότι οι έρευνες των εμπειρογνωμόνων και της Δικαιοσύνης θα «φωτίσουν» τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος που βύθισε στο πένθος μία ολόκληρη χώρα, θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει και θα αναδειχθούν οι ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί άμεσα η πολιτεία για την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, ώστε να επιστρέψει και η εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού στο τρένο.

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ καθυστερήσεις ή ανέξοδες δικαιολογίες. Τέλος στις δαπάνες που δεν προορίζονται για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών και την ενίσχυση της ασφάλειας των μετακινήσεων.

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ έργα για να μη θρηνήσουμε άλλες ζωές. Και όλα να γίνουν με απόλυτη διαφάνεια και χωρίς καμία προσπάθεια κουκουλώματος της υπόθεσης ή μετάθεσης ευθυνών. Αυτό το δυστύχημα δεν πρέπει να ξεχαστεί από κανέναν.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: