Καύσωνας: Ποιες ελληνικές θάλασσες «έβρασαν»
29 July 2023
Τάσεις ελαφράς αύξησης στις τιμές των φοιτητικών κατοικιών στην Καρδίτσα
29 July 2023

Αποκάλυψη τώρα

Η εικόνα του βλήματος της Πολεμικής Αεροπορίας καρφωμένου στην αυλή ενός οικήματος στην Αγχίαλο θα μπορούσε να είναι από την Ουκρανία, που βρίσκεται σε κανονικό πόλεμο με τη Ρωσία. Κι όμως, είναι από την Ελλάδα, που είναι σε «πόλεμο» με τις πυρκαγιές και, κυρίως, με τον κακό της εαυτό. Θα μπορούσε, επίσης, να έχει εκραγεί με δραματικά αποτελέσματα. Τόσο η συγκεκριμένη εικόνα όσο και άλλες παρόμοιες και βίντεο που δείχνουν κομμάτια βλημάτων και εκρήξεις προκαλούν σοκ για το τι θα μπορούσε να συμβεί στην ευρύτερη περιοχή αν λοξοδρομούσαν οι πύραυλοι που πυροδοτήθηκαν από την πυρκαγιά, η οποία δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα και όπως θα έπρεπε. Σε συνδυασμό και με την εκκένωση της 111 Πτέρυγας Μάχης της Π.Α. και τη μεταφορά των αεροσκαφών F-16 σε άλλη βάση, λόγω του κινδύνου πυρκαγιάς, είναι το χειρότερο μήνυμα που στάλθηκε εντός και κυρίως εκτός (και μάλιστα προς ανατολάς) συνόρων για τους κανόνες ασφαλείας των στρατιωτικών μας εγκαταστάσεων. Η φωτιά δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να προσεγγίσει την αποθήκη πανάκριβων και επικίνδυνων πυρομαχικών, να αποκαλύψει τη θέση της και το περιεχόμενό της.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις έχουν τα πλέον αυξημένα μέτρα ασφαλείας και είναι θωρακισμένες έναντι πυρκαγιών και όχι μόνο. Στην Αγχίαλο όμως η ασφάλεια αποδείχθηκε γράμμα κενό, με το κράτος (πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό) να έχει ακέραια την ευθύνη.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του σχετικά με την κρατική αντίδραση στο θέμα των πυρκαγιών, ανέφερε πως «παρά την προετοιμασία ο βαθμός δυσκολίας αποδείχθηκε πολύ μεγάλος», ενώ συμπλήρωσε: «Όπου διαπιστωθούν ελλείψεις ή λάθη θα υπάρξει βελτίωση και αναθεώρηση. Η κλιματική κρίση δεν θα φύγει και οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σε όλα τα επίπεδα».

Εκ του αποτελέσματος, η όποια προετοιμασία έγινε το φετινό καλοκαίρι απέτυχε δραματικά. Όσο για τη συνέχεια, περιμένουμε απλώς να αποκτήσουμε μια αντιπυρική πολιτική, που τώρα δεν έχουμε, που θα μας προφυλάσσει στο μέλλον από φαινόμενα… Αποκάλυψης.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: