Η σωματική άσκηση στα 60 νικάει καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικό
10 November 2019
Απίστευτο: Αυτό είναι το πιο διαδεδομένο ρόφημα που μειώνει τον καρκίνο του ήπατος
10 November 2019

Αυτά είναι τα επαγγέλματα που προκαλούν μεγαλύτερη μοναξιά (λίστα)

Η μοναξιά είναι το συναίσθημα εκείνο που βιώνει ένα άτομο, όταν αισθάνεται απομονωμένο και αποξενωμένο. Η κοινωνικοποίηση είναι μειωμένη, τα υπαρξιακά προβλήματα και ερωτήματα αυξάνονται και το άτομο δεν έχει πολλές διεξόδους σε κάτι δημιουργικό.

Ναυτικοί
Ίσως από τα πιο μοναχικά επαγγέλματα, καθόσον δεν έχουν πολλές επιλογές ψυχαγωγίας και αλλαγής παραστάσεων. Δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, έχουν ελάχιστη επικοινωνία με τα αγαπημένα τους άτομα τα οποία βρίσκοντα μακριά. Παράλληλα η διατροφή και οι δραστηριότητες είναι μεταβλητές που παρέχονται σε περιορισμένο βαθμό και χωρίς κάποια ιδιαίτερη εναλλαγή.

Μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ κατέδειξε ότι υπάρχει απομόνωση, εκμετάλλευση από ιεραρχικά ανώτερους και αίσθημα μοναξιάς. Όταν τα συγκεκριμένα άτομα βρίσκονται μήνες μακριά από τη στεριά, την πατρίδα τους και τους δικούς τους είναι λογικό. Το γεγονός δε πως στα «ρεπό» τους δεν έχουν επιλογές πέραν του πλοίου προφανώς και δημιουργεί μελαγχολία που επηρεάζει την ψυχική τους υγεία. Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρήθηκε πώς οι συνθήκες διαβίωσης δεν ήταν καλές, ούτε αξιοπρεπείς.

Αγρότες, ψαράδες και ξυλοκόποι
Ερευνητές από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών αφού μελέτησαν στατιστικά στοιχεία διαπίστωσαν πως οι εργαζόμενοι σε μοναχικά και ανασφαλή επαγγέλματα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι αγρότες, οι ψαράδες και οι ξυλοκόποι, ενώ αντίθετα στο τέλος της βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί.
Το γεγονός αυτό πιθανολογικά αφείλεται στο ότι τα συγκεκριμένα επαγγέλματα είναι σε πολύ απομονωμένες τοποθεσίες, χωρίς κόσμο και πολλές επιλογές. Αυτό προφανώς προξενεί μοναξιά, και αίσθημα μηδενισμού. Οι εκπαιδευτικοί έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους γεγονός που προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης.


Επικοινωνία
Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα που νιώθουν έτσι να το αναγνωρίσουν και να μην το προσπερνούν. Η άρνηση μιας κατάστασης μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση της ίδιας. Στην περίπτωση βέβαια, της μοναξιάς που προξενείται από το επάγγελμα τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Αυτό, γιατί οι επαγγελματίες έχουν την υποχρέωση στον εαυτό τους και προς τους άλλους να παράξουν έργο. Έχουν ίσως και κάποια οικονομική εξάρτηση από αυτό, γεγονός που δεν τους δίνει άλλη επιλογή για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.

Comments are closed.

%d bloggers like this: