Ασφαλτοστρώνει τους δρόμους προς Ιερές Μονές των Τρικάλων η Περιφέρεια Θεσσαλίας
9 May 2023
Σκληρή γλώσσα Καραμανλή κατά της ΕΕ: Εξοντωτική και τιμωρητική η συνταγή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα
9 May 2023

Αφιερωμένη στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών η «30η Διεθνή Πολιτιστική Συνάντηση Παιδιών» (+Βίντεο)

Την 30η Διεθνή Πολιτιστική Συνάντηση Παιδιών, διοργανώνει από 10-14 Μαΐου σε Καρδίτσα, Μουζάκι και Κάστρο Φαναρίου ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Καραγκούνα» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας τους Δήμους Καρδίτσας και Μουζακίου και την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, του Επιμελητηρίου, της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Ενόψει της αυριανής έναρξης των εκδηλώσεων που προγραμματίζεται να γίνει στις 7.00 το απόγευμα στο Κάστρο Φαναρίου- σε περίπτωση βροχής η τελετή θα μεταφερθεί στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μουζακίου- δόθηκε συνέντευξη των διοργανωτών στο Δημαρχείο Καρδίτσας

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασ. Τσιάκος εξέφρασε την άποψη ότι η διοργάνωση εκπέμπει σημαντικά μηνύματα στα παιδιά, σε μια δύσκολη εποχή που πολλές αξίες καταρρέουν και υπογράμμισε ότι ο Πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη, συγχαίροντας παράλληλα τον Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο «Καραγκούνα» για την πρωτοβουλία υπογραμμίζοντας ότι έχει συνδέσει την παρουσία του με την πολιτιστική ιστορία της περιοχής μας και καλώντας τους πολίτες να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Κων. Νούσιος, χαρακτήρισε την διοργάνωση μια σταθερή πολιτιστική αξία για την περιοχή μας με επίκεντρο τα παιδιά στα οποία οφείλουμε όπως είπε να επενδύουμε γιατί είναι το μέλλον και παράλληλα οι καλύτεροι πρεσβευτές της παράδοσης, της κουλτούρας και το τόπου μας ενώ συνεχάρη τα μέλη της«Καραγκούνας»  που συνεχίζουν το έργο της ιδρύτριας του Ομίλου Μαίρης Θεολόγη

Τα συγχαρητήριά τους στον Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο «Καραγκούνα» για την διοργάνωση απηύθυναν και οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Δημ. Αναγνωστόπουλος και Λ. Ρογγανάκη, η οποία επισήμανε την ανάγκη τα παιδιά να γίνονται κοινωνοί διαχρονικών αξιών, ανάγκη στην οποία έδωσε έμφαση και ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας κ. Μαν. Στεργιόπουλος.

Τη στήριξη του Δήμου Μουζακίου στην διοργάνωση και το μήνυμα του Δημάρχου κ. Φ. Στάθη  που απουσίαζε εκτός νομού για ανειλημμένες υποχρεώσεις μετέφερε ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου κ. Φωτ. Καραγιάννης τονίζοντας ότι πέρα από τις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στο κάστρο του Φαναρίου και την κεντρική πλατεία του Μουζακίου ο Δήμος παραχωρεί τις εγκαταστάσεις της Μαθητικής Εστίας Μουζακίου για τη φιλοξενία των παιδικών συγκροτημάτων.

Την στήριξη του Επιμελητηρίου στην διοργάνωση που προάγει όπως είπε τον Πολιτισμό, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει την εξωστρέφεια της περιοχής μας αλλά και την τοπική αγορά μετέφερε το μέλος του ΔΣ. Κ. Γ. Στεργιούλης, ενώ τη χαρά τους για την συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων με τη φιλοξενία εκδήλωσης της διοργάνωσης στο Κάστρο Φαναρίου εξέφρασαν τα στελέχη της υπηρεσίας,  κ.κ. Κων. Βουζαξάκης και Κων. Γαλάζιος δηλώνοντας την διάθεση και την επιθυμία της Εφορείας Αρχαιοτήτων να φιλοξενεί πολιτιστικές δράσεις στους χώρους ευθύνης της.

Λεπτομέρειες για την διοργάνωση έδωσαν η Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Ομίλου κ.κ. Χρ. Θεολόγη και Μάχη Χάκα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Πολιτιστική Συνάντηση ανήκει στα Φεστιβάλ του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος του CIOFF, του οποίου ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ είναι ιδρυτικό μέλος, είναι επετειακή φέτος καθώς διοργανώνεται για 30η φορά και θα συμμετάσχουν 30 περίπου παιδικές-εφηβικές ομάδες με περίπου 600 μέλη, από τον Νομό της Καρδίτσας, διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και από την Ουκρανία και τη Ρουμανία.

Πρόκειται για μια μοναδική 5νθήμερη συνάντηση που θα είναι αφιερωμένη στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Θα υπάρξουν παράλληλες δράσεις όπως  εκθέσεις, γαστρονομία, γνωριμία με την υφαντική παραδοσιακό παιχνίδι κ.α.

Όπως τόνισαν τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να νιώσουν τη χαρά της συμμετοχής, την αγάπη και το σεβασμό στη διαφορετικότητα και να γνωρίσουν τις λαϊκές παραδόσεις του τόπου τους μέσα από δρώμενα, παιχνίδια, χορούς και τραγούδια.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής

Τετάρτη, 10 Μαΐου 2023

Τελετή Έναρξης: Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου, Δήμος Μουζακίου , Ώρα: 19:30

Πέμπτη, 11 Μαΐου 2023

Κλειστό Γυμναστήριο Δήμου Καρδίτσας: Παράσταση για τη μαθητική κοινότητα Ώρα: 11:00 – 13:00

Παρασκευή, 12 Μαΐου 2023

Καρδίτσα: Πλατεία Ν. Πλαστήρα: Παρέλαση – Παράσταση Χορευτικών Συγκροτημάτων Ώρα: 20:00

Μουζάκι: Κεντρική Πλατεία: Παρέλαση – Παράσταση Χορευτικών Συγκροτημάτων Ώρα: 20:00

Σάββατο, 13 Μαϊου 2023

Πλατεία Ν. Πλαστήρα: Παρέλαση – Παράσταση Χορευτικών Συγκροτημάτων Ώρα: 20:00

Κυριακή, 14 Μαϊου 2023

Πλατεία Ν. Πλαστήρα: Παρέλαση – Παράσταση Χορευτικών Συγκροτημάτων Δήμου & Περιφέρειας Καρδίτσας Ώρα: 11:00

Παράλληλες Δράσεις:

– Έκθεση: Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας ο Όμιλος “Καραγκούνα” διοργανώνει τη βιωματική έκθεση με τίτλο: “Απ’ το μαλλί στ’ αντί” στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας 9 εως 14 Μαΐου 2023. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να μυηθεί στον κύκλο την ύφανσης από την μυθολογία, μέχρι τις μεγάλες συλλογές της σύγχρονης μόδας.

– “Ημέρα του Μικρού Λαογράφου: Στο 1ο & 12ο Δημοτικά Σχολεία Δήμου Καρδίτσας (προαύλιος χώρος) Ώρα: 18:30 Συνάντηση Φιλίας (Χορός – Παιχνίδι – Τραγούδι – Τοπικές γεύσεις) Ελλάδα – Ουκρανία – Ρουμανία

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%8D%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BB%CE%B1%CF%8E%CE%BD-%CE%B7-%C2%AB30%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%8E%CE%BD%C2%BB-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF

Comments are closed.