Ουκρανία: Ρωσική επίθεση σε ενεργειακές δομές
22 June 2024
Πυρκαγιές: Στο «κόκκινο» Αττική και Εύβοια την Κυριακή- Περιορίστηκε η φωτιά στην Κερατέα
23 June 2024

Γερμανία: «Καλό πρώτο βήμα» η βούληση ΕΕ-Κίνας να διαπραγματευτούν για τους δασμούς στα αυτοκίνητα

Για ένα «καλό πρώτο βήμα» μίλησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, τις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς στα εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Προηγουμένως ωστόσο ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ είχε ακυρώσει την τελευταία στιγμή την συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό, ο οποίος βρισκόταν ήδη στην Κίνα.

«Η ενότητα στην ΕΕ είναι απαραίτητη»

Σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο κ. Χάμπεκ τόνισε ότι «επιτέλους μιλάμε ο ένας με τον άλλον και όχι για τον άλλον» και επανέλαβε ότι οι ευρωπαϊκοί δασμοί δεν συνιστούν «τιμωρία», αλλά λειτουργούν για την αποτροπή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού. «Η ενότητα στην ΕΕ είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ και πρόσθεσε ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί την εισαγωγή δασμών. «Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για αγορές δίκαιες και ανοιχτές. Είναι σημαντικό στην Ευρώπη να συμφωνήσουμε στην πορεία μας απέναντι στην Κίνα. Στην ΕΕ οι χώρες έχουν διαφορετικές θέσεις οικονομικής πολιτικής. Η Γερμανία είναι η ισχυρότερη χώρα εξαγωγών στα αυτοκίνητα. Αλλά οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ενεργήσουν από κοινού, με σεβασμό προς τις μικρότερες χώρες, διαφορετικά ο εμπορικός κόσμος θα καταρρεύσει», προειδοποίησε ο υπουργός.

Ο κ. Χάμπεκ δήλωσε ακόμη ότι δεν γνωρίζει τον λόγο της ακύρωσης της συνάντησης που θα είχε με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ, διευκρίνισε ωστόσο ότι το ραντεβού δεν είχε οριστικοποιηθεί. Οι Πράσινοι πάντως είναι ιδιαίτερα επικριτικοί απέναντι στο Πεκίνο. Ο υπουργός Οικονομίας έχει σχολιάσει δυσμενώς την σχέση της Κίνας με την Ρωσία, ενώ η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είχε τον περασμένο Σεπτέμβριο χαρακτηρίσει τον πρόεδρο Λι Τζινπίνγκ «δικτάτορα».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: