Κοροναϊός: Γιατί Προκαλεί Βαριά Νόσο σε Συγκεκριμένες Πληθυσμιακές Ομάδες;
25 March 2020
Μαυραγορίτες εργοδότες στην Πάτρα: Ζητούν 100€ το κεφάλι για την δήλωση για τα 800€
26 March 2020

Γιατί γερνάει το δέρμα; Γιατί γερνάμε; Θεωρίες γήρανσης. Πώς να καθυστερήσω τη γήρανση;

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τις πιο γνωστές θεωρίες γήρανσης του δέρματος και το πώς μπορούμε να καθυστερήσουμε τις διαδικασίες της.

1. Θεωρία των ελεύθερων ριζών («θα ζήσουμε για πάντα αν καταπολεμάμε όλες τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό μας»)

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ελαττωματικά μόρια, που τους λείπει ένα ηλεκτρόνιο. Οι ελεύθερες ρίζες μοιάζουν με κλέφτες, οι οποίοι προσπαθούν να κλέψουν το ηλεκτρόνιο αυτό από τα υπόλοιπα φυσιολογικά κύτταρα, κάτι το οποίο προκαλεί φλεγμονή στο φυσιολογικό κύτταρο και επιταχύνει τη γήρανσή του. Στο δέρμα, οι ελεύθερες ρίζες βλάπτουν ιδιαίτερα το κολλαγόνο καθώς μπλέκουν τις ίνες κολλαγόνου μεταξύ τους, με αποτέλεσμα την απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος. 
Η κύρια «πηγή» των ελεύθερων ριζών είναι η ακτινοβολία. 

Πώς μπορούμε να καθυστερήσουμε τη γήρανση που προέρχεται από τις ελεύθερες ρίζες;

1) Μειώνουμε την παραγωγή των ελεύθερων ριζών 
– Ελαττώστε τον χρόνο που περνάτε στον ήλιο και χρησιμοποιείστε οπωσδήποτε μια αντιηλιακή κρέμα.
– Κόψτε ή περιορίστε το κάπνισμα, καθώς και την έκθεση στον καπνό (η νικοτίνη συμβάλλει στην παραγωγή των ελευθέρων ριζών).
2) Καταπολεμάμε τις ελεύθερες ρίζες που έχουν παραχθεί
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες (βιταμίνες A, E, C) δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες. Φροντίστε ώστε η τροφή που τρώτε και τα προϊόντα περιποίησης προσώπου που χρησιμοποιείτε να περιέχουν αρκετά αντιοξειδωτικά.

2. Θεωρία της αυτοκτονίας των κυττάρων («θα ζήσουμε για πάντα αν καταπολεμάμε όλες τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό μας και βρούμε τρόπο να ελέγχουμε τις μεταλλάξεις»)

Αυτή η πολύ ενδιαφέσουσα θεωρία λέει οτι μέσα σε κάθε κύτταρο βρίσκεται ένας μηχανισμός αυτοκτονίας. Όταν το κύτταρο παθαίνει μετάλλαξη ή βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες, ενεργοποιείται αυτός ο μηχανισμός με σκοπό να καταστρέψει το κύτταρο πριν αυτό κάνει την επόμενη διαίρεση. Με αυτόν τον τρόπο, ένας ιστός αποκτά κάποια στιγμή πιο πολλές «ουλές» από καταστραμμένα κύτταρα από ότι περιοχές με φυσιολογικά κύτταρα, κάτι το οποίο οδηγεί όλον τον ιστό στο θάνατο.
Όπως βλέπουμε, οι εχθροί μας είναι πάλι οι γνωστές ελεύθερες ρίζες και οι μεταλλάξεις που μαζεύονται στον οργανισμό με την πάροδο του χρόνου. 
Έχουμε συζητήσει ήδη το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ελεύθερες ρίζες. 

Για να μειώσουμε την ποσότητα των μεταλλάξεων στον οργανισμό μπορούμε να κάνουμε τα εξής:

1) Να κοιμόμαστε 7 ώρες την ημέρα τουλάχιστον
Ο οργανισμός μας έχει τη δυνατότητα να επανορθώνει τις βλάβες που δημιουργούνται στα κύτταρα. Αυτή η διαδικασία επιτυγχάνεται κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου.
2) Να καταπολεμάμε τη σωσσώρευση των τοξινών
– Περιορίζουμε τις επαφές με τα δυνατά καθαριστικά (π.χ. πάντα φοράμε γάντια όταν καθαρίζουμε, ανοίγουμε τα παράθυρα μετά το καθάρισμα για να φύγει η μυρωδιά «του χλωρίου» κ.τ.λ.)
– Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά.
– Πηγαίνουμε στη σάουνα και κάνουμε γυμνατική με σκοπό να φεύγουν οι τοξίνες με τον ιδρώτα.
– Πίνουμε 1.5-2 λιτρά νερού την ημέρα 

3. Θεωρία του τελικού αριθμού των διαιρέσεων των κυττάρων («δεν θα ζήσουμε για πάντα, αλλά σε ιδανικές συνθήκες μπορούμε να τα 300ρίσουμε!»)

Ο Λέοναρντ Χέυφλικ (Leonard Hayflick) ανακάλυψε ότι τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού (συμπεριλαμβανομένου και του δέρματος) δεν μπορούν να διαιρεθούν πάνω από 50 φορές. Τα κακά νέα είναι ότι αυτό, ουσιαστικά, καθορίζει τη μέγιστη δυνατή διάρκεια της ανθρώπινης ζωής, δηλαδή δεν μπορούμε να ζήσουμε για πάντα:) Τα καλά νέα είναι ότι κανένας άνθρωπος δεν έχει φτάσει ακόμα ούτε καν στην 40η διαίρεση (η 50η διαίρεση θα γινόταν θεωρητικά όταν ένας άνθρωπος έφτανε στην ηλικία των 200-300 χρόνων)

Πηγή : homecosmetics.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: