Καράτε: Οι νικητές στο Πανελλήνιο Ανδρών/Γυναικών
4 March 2024
Σέρβικη μαφία: Στη φυλακή για συμμετοχή στο κύκλωμα ο 44χρονος Αλβανός
4 March 2024

Γκρόσι: Θα συζητήσει με τον Πούτιν τα σχέδια της Ρωσίας για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Αυτή την εβδομάδα πρόκειται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την επιτήρηση της πυρηνικής ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι, όπου πρόκειται να συζητήσει τα σχέδια της Ρωσίας για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Ο Γκρόσι αναμένεται να αναχωρήσει για τη Ρωσία αύριο Τρίτη, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου κατά την πρώτη ημέρα της τριμηνιαίας συνάντησης του 35μελούς Συμβουλίου Διοικητών της υπηρεσίας του, κατά την οποία αντιπρόσωποι από διάφορες χώρες σημείωσαν τη δεύτερη επέτειο από την κατάληψη του σταθμού της Ζαπορίζια από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η επίσκεψη του Γκρόσι στη Ρωσία είχε σχεδιαστεί πριν από καιρό. Αρχικά σκόπευε να πάει εκεί τον περασμένο μήνα έπειτα από μια επίσκεψη στην Ουκρανία.

«Υπάρχουν θέματα που συνδέονται με τη μελλοντική λειτουργική κατάσταση του σταθμού. Θα ξεκινήσει ή όχι; Ποια είναι η ιδέα; Ποια είναι η ιδέα σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές γραμμές τροφοδοσίας, αφού ό,τι βλέπουμε είναι εξαιρετικά εύθραυστο και λεπτό;» είπε ο Γκρόσι απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συζητήσει με τον Πούτιν.

Η Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης, έχασε τη σύνδεσή του με όλες τις εξωτερικές γραμμές μεταφοράς ισχύος οκτώ φορές τους τελευταίους 18 μήνες, με αποτέλεσμα να εξαρτάται από γεννήτριες ντίζελ για βασικές λειτουργίες όπως η ψύξη καυσίμου στους αντιδραστήρες του προκειμένου να αποφευχθεί μια πιθανώς καταστροφική τήξη.

Παρότι μία από τις κύριες γραμμές μεταφοράς ισχύος λειτουργεί τώρα και οι έξι αντιδραστήρες του σταθμού είναι κλειστοί, κάτι που μειώνει τον λειτουργικό κίνδυνο, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας λέει πως η κατάσταση στον σταθμό παραμένει επισφαλής.

Αν και ο Γκρόσι απέφυγε να πει αν θα συναντήσει τον Πούτιν, είπε: «Είναι η ιδέα… Αυτή είναι η πρόθεση».

Άφησε ανοικτό το τι άλλα θέματα μπορεί να συζητηθούν.

«Δεν θα πω έναν καθορισμένο κατάλογο θεμάτων. Συμβαίνει, όταν έχω συνάντηση με έναν παγκόσμιο ηγέτη που έχει ευθύνες, και ειδικότερα ενός κράτους που έχει πυρηνικά όπλα, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν μπορώ να αποκλείσω ότι θα συζητηθούν και άλλα θέματα», είπε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: