Ναύπακτος: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Χάνια Γαβρολίμνης
19 June 2022
Σκρέκας από Βόλο: Νέα προγράμματα για παραγωγή ενέργειας με απλές διαδικασίες
19 June 2022

Γ. Ντενίσης: Ξεκίνησε από τις 16 Ιουνίου η "Ολική Επαναφορά" για ρύθμιση συγγενικών δικαιωμάτων

Σε εφαρμογή τέθηκε από την Πέμπτη 16 Ιουνίου η επιχείρηση “Ολική Επαναφορά” μετά από την συμφωνία που επετεύχθη πρόσφατά μεταξύ Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και της εταιρείας GEA. παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη.

Στην διαδικασία συμμετείχε και ο πρώην πρόεδρος του ΕΒΕ και νυν μέλος του διοικητικού του συμβουλίου κ. Γιώργος Ντενίσης, με τον οποίο και μίλησε το KarditsaLive.Net για το όλο θέμα.

Όπως μας είπε ο κ. Ντενίσης, τα συγγενικά δικαιώματα είναι αυτά που αποδίδονται σε τραγουδιστές, μουσικούς και άλλους συντελεστές, πλην στιχουργών και μουσικοσυνθετών. Αυτά είναι και το σχετικά «εύκολο κομμάτι της υπόθεσης”, υπό την έννοια ότι τα συγκεκριμένα δικαιώματα τα διαχειρίζεται μία εταιρεία, η οποία προέκυψε από τις τρεις που προϋπήρχαν και δόθηκε η δυνατότητα ομαλής και ξεκάθαρης διαπραγμάτευσης.

Αυτό που επετεύχθη, τονίζει ο κ. Ντενίσης, είναι να υπάρξει ρύθμιση 10 ετών, μέχρι το 2021, με την καταβολή από πλευράς επιχειρήσεων ενός ποσού που αντιστοιχεί περίπου στο κόστος συγγενικών δικαιωμάτων για ένα χρόνο. Με την καταβολή αυτού του ποσού, σημειώνει, τα τελευταία δέκα χρόνια “σβήνονται” και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει, κατόπιν συμφωνίας του κάθε επιχειρηματία με την εταιρεία, ρύθμιση για το 2022 και το 2023 με έκπτωση 50% για κάθε χρονιά.

Έτσι από την περασμένη Πέμπτη, οι επιχειρηματίες εστίασης όλης της χώρας και πολλές εκατοντάδες στο νομό Καρδίτσας, θα μπορούν να μπουν στον ισότοπο της GEA και να επωφελούνται της ρύθμισης ακολουθώντας τα προβλεπόμενα βήματα.

Η προσπάθεια, τώρα, συνέχισε ο κ. Ντενίσης, επικεντρώνεται στο να βρεθεί ανάλογη λύση και στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων (συνθέτες, στιχουργοί), όπου έχουμε παραπάνω από μια εταιρείες και οι απαιτούμενοι χειρισμοί είναι πολύ πιο πολύπλοκοι.

Η πάγια πάντως θέση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, κατέληξε ο κ. Ντενίσης, είναι να υπάρξει ένας και μοναδικός φορέας διαχείρισης δικαιωμάτων, κρατικός, υπό την εποπτεία των αρμόδιων Υπουργείου Πολιτισμού και Ανάπτυξης, στον οποίο θα καταβάλει εάν ποσό ο επιχειρηματίας και αυτός θα το κατανείμει στις εταιρείες, ανάλογα το ποσοστό κάθε μίας.

Π.Κ.

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%B3-%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BD%CE%AF%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B9%CF%82-16-%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B7-%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%81%CF%8D%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD

Comments are closed.

%d bloggers like this: