Σκοτώθηκε σε τροχαίο 24χρονος στο Βόλο
7 Δεκεμβρίου 2020
H Λάρισα στην πρώτη γραμμή της πρωτοπορίας
7 Δεκεμβρίου 2020

Διάθεση Ανοιχτών Δεδομένων από το Κτηματολόγιο

Με την ψήφιση του νόμου ν. 4727/2020 τέθηκε ένα πλήρες και συνεκτικό πλαίσιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της χώρας. Βασικός άξονας αυτής της πολιτικής είναι τα ανοιχτά δεδομένα και η περαιτέρω χρήση των δεδομένων του Δημοσίου ως εφαρμογή της αντίστοιχης ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Το Κτηματολόγιο ήδη παρέχει ανοιχτά δεδομένα στο κεντρικό κατάλογο των δημόσιων δεδομένων της Ελληνικής κυβέρνησης (data.gov.gr) και συμμετέχει ενεργά στην προώθηση της ψηφιακής διακυβέρνησης αλλά και στην ευρωπαϊκή πολιτική για περαιτέρω χρήση και αξιοποίηση δεδομένων του Δημοσίου, ανακοινώνοντας τα σύνολα δεδομένων τα οποία πλέον θα διαθέτει ως ανοιχτά δεδομένα.

Ορισμένα μόνο από τα ανοιχτά δεδομένα που παρέχει το Κτηματολόγιο αφορούν γεωτεμάχια, αναρτημένους και μερικώς κυρωμένους Δασικούς χάρτες, μορφές κάλυψης και χρήσεων γης και περιοχές Natura 2000. Επίσης, στον κατάλογο περιλαμβάνονται στοιχεία παρακολούθησης πορείας της κτηματογράφησης και της λειτουργίας του κτηματολογίου και στατιστικά, καθώς ο προϋπολογισμός και η εκτέλεσή του.

Ο κατάλογος είναι διαθέσιμος τόσο από την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου (https://www.ktimatologio.gr/categories/foreas) όσο και από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (https://www.gov.gr).

Σε αυτόν εμφανίζεται το είδος των δεδομένων που θα παρέχονται και το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της ανοιχτής διάθεσης, ενώ θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται, να επεκτείνεται και να αποτελεί χρήσιμο εργαλείο σε ερευνητικούς και αναπτυξιακούς στόχους.

Comments are closed.

Αρέσει σε %d bloggers: