Καθαρό νερό και στα Ανταλλάξιμα δίνει η ΔΕΥΑΤ
18 Δεκεμβρίου 2020
Ψήφισμα διαμαρτυρίας της ΚΕΔΕ για τη χωροθέτηση βιομηχανικών περιοχών ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών ερήμην της Αυτοδιοίκησης
18 Δεκεμβρίου 2020

Δ. Παπαστεργίου: Ήρθε η ώρα να μπουν καθαροί κανόνες στην αγορά ανακύκλωσης

Να μπουν επιτέλους, με ευθύνη και πρωτοβουλία του κράτους, καθαροί κανόνες στην αγορά της ανακύκλωσης ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά την τοποθέτησή του στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε ότι αποτελεί διαχρονικό στόχο της Αυτοδιοίκησης η ενίσχυση της ανακύκλωσης στη χώρα και η υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, γιατί μέσω αυτής οδηγούμαστε σε μείωση της παραγωγής αποβλήτων, σε ανάκτηση υλικών, πόρων κι ενέργειας, προστατεύουμε το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών, ενώ ενισχύεται η επιχειρηματικότητα και δημιουργούνται νέες «πράσινες» θέσεις απασχόλησης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε το Δ.Σ. για τη συνάντησή του με τη Διοίκηση και στελέχη της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), στην οποία, σημειωτέον, η ΚΕΔΕ είναι μέτοχος με 35%. Έκανε γνωστό ότι η ΕΕΑΑ πλέον βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση κι αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας, λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από μη λήψη αποφάσεων για την αγορά ανακύκλωσης επί πολλά έτη. Όλη αυτή η ασφυκτική κατάσταση, σημείωσε, αφορά όλους τους δήμους, αφού ο μπλε κάδος είναι το κύριο σύστημα ανακύκλωσης των περισσότερων ΟΤΑ της χώρας.

Ήρθε η ώρα να παρθούν μέτρα

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι μακροχρόνια αδράνεια της Πολιτείας που δεν ήθελε ή αδιαφόρησε να ελέγξει την αγορά της ανακύκλωσης δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η πτώση των τιμών των ανακυκλώσιμων υλικών στη διεθνή αγορά επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, ενώ οι στρεβλώσεις εξαιτίας της απουσίας ελέγχου, αλλά και της «πειρατείας» των υλικών, έχουν πλέον γίνει κανόνας.

Υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για δημιουργία ενός νέου, διαφανούς και σταθερού πλαισίου λειτουργίας ώστε να μπει τέλος σε έναν «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει και ο οποίος δεν ωφελεί κανέναν, δεν βοηθάει το ίδιο το έργο της ανακύκλωσης.

«Η ΚΕΔΕ, τόνισε, δεν μπορεί να παρακολουθεί απαθής την κατάσταση αυτή, γι αυτό ζητούμε από τους αρμόδιους φορείς του Κράτους να πράξουν το αυτονόητο. Να αναλάβουν πρωτοβουλία άμεσα και να καθορίσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας της αγοράς ανακύκλωσης.

Δεν μας αφορά, τόνισε, και δεν είναι δική μας δουλειά αν θα λειτουργούν ένα, δύο ή και περισσότερα συστήματα. Μας ενδιαφέρει αυτά που υπάρχουν, να λειτουργούν νόμιμα και με τους ίδιους όρους και κανόνες, έτσι ώστε στη συνέχεια οι Δήμοι, που θα σηκώσουν την επόμενη μέρα το κύριο βάρος της ανακύκλωσης, να γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί που λειτουργούν νόμιμα, τι ακριβώς κάνουν, ποιο είναι το επιχειρησιακό τους σχέδιο, ποια είναι τα πραγματικά οικονομικά τους μεγέθη και αν είναι βιώσιμοι.

Η Αυτοδιοίκηση θέλει ένα καθαρό τοπίο στην ανακύκλωση, δεν θέλουμε μονοπώλια, αντίθετα, επιθυμούμε τον υγιή ανταγωνισμό.

Η ΕΕΑΑ θα έπρεπε την ώρα αυτή να είναι δυνατή και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις που δημιουργούνται στην αγορά, με βάση την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι «εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν είναι μακριά η μέρα που το σύστημα θα καταρρεύσει και τότε οι δήμοι μας θα έχουν σοβαρότατο πρόβλημα. Και για την κατάρρευση του συστήματος ανακύκλωσης, οι μόνοι που δεν θα ευθύνονται θα είναι οι δήμοι και οι τοπικές μας κοινωνίες».

Comments are closed.

Αρέσει σε %d bloggers: