Θεσσαλία: Προσλήψεις 5 ατόμων στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας
10 February 2022
Ποινές σε ιδιοκτήτες δύο τυροκομείων για ρύπανση
10 February 2022

Δ. Παπαστεργίου: Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους απειλεί την οικονομική βιωσιμότητα των Δήμων

Συνεδρίασε χθες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ με κυριότερα θέματα συζήτησης:

Τα οικονομικά των δήμων υπό το πρίσμα της τεράστιας αύξησης του ενεργειακού κόστους και της επιβολής του τέλους ταφής,
Τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»,
Τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τις εκδόσεις βεβαιώσεων ΤΑΠ από τους Δήμους για μεταβιβάσεις ακινήτων,
Την επαναλειτουργία σε μόνιμη βάση της πλατφόρμας δήλωσης τετραγωνικών, χωρίς εξοντωτικά πρόστιμα
καθώς και την άδικη προσπάθεια καταλογισμού ευθυνών στους Δήμους στο ζήτημα της διαχείρισης της κακοκαιρίας “ΕΛΠΙΔΑ”.
Σχεδόν 100% αυξήθηκε το ενεργειακό κόστος των Δήμων – Οι λογαριασμοί ρεύματος προκαλούν σοκ στα οικονομικά μας

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του ενεργειακού κόστους με τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι προκαλούν σοκ στα οικονομικά των δήμων καθώς είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι δαπάνες των Δήμων μόνο για την ενέργεια το 2019 ανήλθαν στα 300 εκ. ευρώ, ενώ σήμερα οι Δήμοι δείχνει να επιβαρύνονται με άλλα τόσα, δηλαδή στο σύνολο 600εκ

Ίδια είναι και η εικόνα που μας μεταφέρθηκε στην ΚΕΔΕ από την ΕΔΕΑΥ, σε σχέση με το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ της χώρας.

Αυτό το κόστος δεν είναι δυνατόν να μετακυλιστεί στους δημότες μέσω της αύξησης των ανταποδοτικών τελών και των τιμολογίων των ΔΕΥΑ, αλλά δεν μπορεί και να απορροφηθεί από τους δήμους.

Ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε ότι τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει η κοινή επιτροπή ΥΠΕΣ-ΥΠΟΙΚ-ΚΕΔΕ με τη συμμετοχή των αναπληρωτών υπουργών Εσωτερικών Στ. Πέτσα και Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη με κύριο θέμα την άμεση εξεύρεση τρόπου κάλυψης του ενεργειακού κόστους των Δήμων. Παράλληλα πρέπει να εξεταστεί η κάλυψη του επιπλέον κόστους που προκαλεί η επιβολή του τέλους ταφής, αλλά και η πανδημία, η διαχείριση της οποίας προκαλεί σημαντικές δαπάνες στους Δήμους.

Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: Να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στην ένταξη έργων

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου υπογράμμισε την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ένταξη των έργων των Δήμων, ανακοινώνοντας ότι μετά από δυόμιση μήνες συνεδριάζει αύριο Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, η επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να τρέξει γρήγορα το πρόγραμμα και να ξεκαθαριστεί ποια έργα θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης ή/και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στις 16 Μαρτίου η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ

Επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε ότι η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου, με κυρίαρχο θέμα τα οικονομικά προβλήματα των δήμων.

Κάθετα αντίθετοι στην κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ οι Δήμοι

Σε ότι αφορά στην έκδοση των βεβαιώσεων ΤΑΠ από τους Δήμους για την αγοραπωλησία ακινήτων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για κατάργησή τους. Για να ξεπεραστούν δε οι καθυστερήσεις στην έκδοση των βεβαιώσεων, ιδιαίτερα σε μεγάλους δήμους, η ΚΕΔΕ προτείνει αυτές να εκδοθούν καταβάλλοντας οι ενδιαφερόμενοι ως εγγύηση το 0,5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και να ακολουθήσει η ακριβής βεβαίωση του ποσού από τον δήμο, σε μέλλοντα χρόνο, χωρίς να καθυστερήσει η αγοραπωλησία.

Οι όποιες δε δηλώσεις έχουν γίνει για κατάργηση του πιστοποιητικού, έγιναν χωρίς να υπάρξει καμία συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και βρίσκουν κάθετα αντίθετη την Αυτοδιοίκηση.

Αναγκαία η λειτουργία της πλατφόρμας δήλωσης τετραγωνικών, χωρίς όμως την επιβολή υπέρογκων προστίμων

Αναφορικά με την ανάγκη να επαναλειτουργήσει η πλατφόρμα δήλωσης των τετραγωνικών, πάγια άποψη της ΚΕΔΕ είναι πως αυτή πρέπει να λειτουργεί σε σταθερή και διαρκή βάση, αφού όμως πρώτα γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές διορθώσεις ώστε να μην επιβάλλονται τα υπέρογκα πρόστιμα που σήμερα προβλέπονται, σε όσους πολίτες επιλέξουν να προχωρήσουν στη διόρθωση των στοιχείων των ιδιοκτησιών τους. Τα πρόστιμα αυτά λειτουργούν ως αντικίνητρο.

Να επενδύσουμε σε ένα σύγχρονο μοντέλο πολιτικής προστασίας – Άδικη η στοχοποίηση των Δήμων για τη διαχείριση της κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΔΑ»

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου αναφερόμενος στο ζήτημα της διαχείρισης της κακοκαιρίας χαρακτήρισε εξαιρετικά ατυχή και άδικη την στοχοποίηση της Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι οι δήμοι έπραξαν ό,τι μπορούσαν καλύτερο, με τα μέσα που είχαν και το προσωπικό που διέθεταν.

Ειδικότερα για τους Δήμους της Αττικής επισήμανε ότι αντικειμενικά δεν διαθέτουν ούτε τον αναγκαίο, ούτε τον κατάλληλο εκχιονιστικό εξοπλισμό, αλλά ούτε και προσωπικό που μπορεί να χειριστεί τέτοιο όγκο χιονιού.

Υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει από το Κράτος μια ουσιαστική επένδυση στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος πολιτικής προστασίας, ενώ όσον αφορά την αυτοδιοίκηση χρειάζεται να διατεθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη αγορά ειδικών μηχανημάτων, την εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και την εκπόνηση νέων σχεδίων για την πολιτική προστασία, με βάση τις νέες συνθήκες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, ώστε να μη ξαναζήσουμε αντίστοιχες καταστάσεις. Με δεδομένο ότι το κλίμα αλλάζει, πρέπει να προσαρμοστούμε στην αλλαγή αυτή και να δράσουμε για την αναστροφή της κλιματικής κρίσης.

Ο κ. Παπαστεργίου, σημείωσε τέλος ότι προτίθεται όλα τα παραπάνω να τα θέσει στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Χρ. Στυλιανίδη, στη συνάντηση που ακολούθησε.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: