Υγειονομική “βόμβα” οι Φυλακές Λάρισας
9 December 2020
Αγοραστός για Αχελώο: “Βούληση της κυβέρνησης να συνεχιστεί το έργο”
9 December 2020

Δ. Παπαστεργίου: ΚΕΔΕ και Εθνική Αρχή Διαφάνειας προωθούν τη δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου

Για την ΚΕΔΕ αποτελεί προτεραιότητα η τήρηση των αρχών της νομιμότητας και της διαφάνειας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους μηχανισμούς του Κράτους, αναφέρει σε ανακοίνωσή της με αφορμή των Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.

Τονίζει δε ότι η σημερινή επέτειος αποτελεί για να αναδειχθούν τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια στη λειτουργία των δήμων, προκειμένου να ανατραπούν αρνητικά στερεότυπα και να ενισχυθεί η διαφάνεια σε όλα τα στάδια της δημοτικής διακυβέρνησης.

«Ο προληπτικός έλεγχος άλλωστε αποτελεί ένα πάγιο και διαρκές αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημειώνει η ΚΕΔΕ, καθώς διασφαλίζει τη νομιμότητα και «θωρακίζει» θεσμικά και νομικά τόσο τις αιρετές Διοικήσεις, όσο και τους εργαζόμενους.

Η ΚΕΔΕ, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, αναδεικνύει τη σημασία της ενίσχυσης των μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου. Στις Συνεδριακές Διασκέψεις που διεξάγονται από τις αρχές Νοεμβρίου, παρουσιάζεται το νέο μοντέλο του εσωτερικού ελέγχου, που θα ενισχύσει την προσπάθεια να καταστούν περισσότερο λειτουργικές και παραγωγικές οι υπηρεσίες των Δήμων.

Η εφαρμογή του εσωτερικού ελέγχου βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Δήμου, στηρίζει την προσπάθεια των υπαλλήλων στην καθημερινή εκτέλεση των καθηκόντων τους, συμβάλλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών κι ενισχύει την εικόνα και τη φήμη του κάθε Δήμου και της Δημοτικής του Αρχής».

6 θετικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του εσωτερικού ελέγχου

«Ο εσωτερικός έλεγχος, υπογραμμίζει η ΚΕΔΕ, θα επιφέρει θετικές επιπτώσεις και αποτελέσματα στη λειτουργία των Δήμων, όπως:
Η αντικειμενική και συστηματική αξιολόγηση των διαδικασιών και των λειτουργιών του αυτοδιοικητικού φορέα.
Η υποστήριξη στην επίτευξη στόχων και την εκτέλεση των καθηκόντων.
Η μεγιστοποίηση της οικονομίας πόρων.
Η επίτευξη βέλτιστης λειτουργίας του αυτοδιοικητικού φορέα.
Η αύξηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, για όλους τους εμπλεκόμενους.
Η Βελτίωση της εικόνας του φορέα προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις
Ο εσωτερικός έλεγχος, σε συνδυασμό με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, θα αποδειχθεί καταλυτικός όχι μόνον στην αλληλεπίδραση του πολίτη με τους Δήμους, αλλά και στην περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς δήλωσε:

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον αυξημένο ρόλο της στις δύσκολες μέρες της πανδημίας δεν ξεχνά ότι οφείλει σε κάθε διαδικασία, σε κάθε ενέργειά της να είναι αποτελεσματική και αποδοτική για τον πολίτη. Η συνεργασία μας με τη Εθνική Αρχή διαφάνειας και οι νέες διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου θα μας κάνουν ακόμη πιο χρήσιμους, ακόμη πιο διαφανείς, ακόμη πιο αποτελεσματικούς.

Ενώ παράλληλα θα μας επιτρέψουν να δώσουμε ένα ισχυρό κι αποφασιστικό θεσμικό κτύπημα σε όσους επιμένουν να λειτουργούν με λογικές του χθες και να αμαυρώνουν τη μεγάλη πλειοψηφία της αυτοδιοίκησης. Αλλάζουμε διαδικασίες, αλλάζουμε νοοτροπίες και οδηγούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μια καλύτερη επόμενη μέρα».

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: