Πέντε νέες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Π.Ε. Καρδίτσας με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας
1 September 2022
Μαλαματίνα: Νέα συγκέντρωση για την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων
1 September 2022

ΕΚΠΑ: Η καθηγήτρια Ιατροδικαστικής Χαρά Σπηλιοπούλου είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρύτανης

Η πρώτη γυναίκα κοσμήτορας και πρώτη γυναίκα αντιπρύτανης ανακοινώθηκε σήμερα από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο. Πρόκειται για την Χαρά Σπηλιοπούλου η οποία είναι καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών η οποία αναλαμβάνει ως αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης.

Η κα Σπηλιοπούλου σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πτυχία Φαρμακευτικού Τμήματος και Ιατρικής Σχολής). Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στην Τοξικολογία και κατέχει τον τίτλο της  ειδικότητας της Ιατροδικαστικής. Σήμερα είναι υπεύθυνη για την ειδικότητα της Ιατροδικαστικής στη χώρα μας.

Έχει μετεκπαιδευτεί στις Η.Π.Α., στη Σκωτία και στην Ισπανία. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 12 κεφάλαια σε διεθνή συγγράμματα, έχει συγγράψει τέσσερεις μονογραφίες και έχει περισσότερες από 200 δημοσιευμένες εργασίες σε ξένα περιοδικά με κριτές. Ενώ, διδάσκει Ιατροδικαστική και Τοξικολογία, καθώς και Ιατρική Δεοντολογία, σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής και του Φαρμακευτικού Τμήματος.

Επίσης από το 2006 μέχρι σήμερα διδάσκει στη Σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Αστυνομικής Ακαδημίας της ΕΛ.ΑΣ. και στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου. 

Ασκεί την Ιατροδικαστική στην Ελλάδα εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια και έχει κληθεί επανειλημμένως ως Επιστημονικός Σύμβουλος από τη Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σοβαρές υποθέσεις εγκλημάτων που συμβαίνουν στην Κύπρο. 

Από το 2003 έως σήμερα είναι Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας ΕΚΠΑ. Από το έτος 2006 έως το 2016 διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ. Από το 2010 έως το 2015 διετέλεσε μέλος της Ιατρικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ, ως εκπρόσωπος των Κρατών-Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Φαρμακοποιίας και μέλος πολλών Επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με την ασφάλεια των Φαρμάκων.

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως το Σεπτέμβριο του 2016 διετέλεσε Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και από τον Μάρτιο του 2018 έως τον Αύγουστο 2021 Κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ.

Να σημειωθεί ότι ο μέχρι την 31η Αυγούστου αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, ήταν ο καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Τούσουλης. Ο Δημήτρης Τούσουλης είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 Μετεκπαιδεύτηκε επί 10 χρόνια στην Αγγλία στο Νοσοκομείο Hammersmith Imperial College όπου και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή PhD (Thesis). Εξελέγη καθηγητής Καρδιολογίας το 2011 και Διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής το 2014. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών και εταιρειών και συμμετέχει στη συντακτική επιτροπή κορυφαίων καρδιολογικών περιοδικών. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 500 πλήρεις ξενόγλωσσες εργασίες στα πλέον καταξιωμένα καρδιολογικά περιοδικά.

Στο μήνυμα του ο πρύτανης κ. Δημόπουλος ανέφερ «Η προσφορά του Αντιπρύτανη Δημήτρη Τούσουλη, κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας του, στη λειτουργία του Ιδρύματός μας, ήταν σημαντική και η συνεργασία του με τα ακαδημαϊκά και διοικητικά όργανα του Πανεπιστημίου ήταν άριστη.  Θα ήθελα εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών και της Συγκλήτου να τον ευχαριστήσω θερμά και να του ευχηθώ κάθε επιτυχία στους επόμενους στόχους του».   Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/story/1899667/ekpa-i-kathigitria-iatrodikastikis-xara-spiliopoulou-einai-i-proti-gunaika-antiprutanis

Comments are closed.