Δ. Κουτσούμπας: Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές θα δώσει ώθηση σε κάθε εργατικό – λαϊκό αγώνα και διεκδίκηση
10 March 2024
ΠΑΣΟΚ κατά Άδωνι Γεωργιάδη: Είναι συκοφάντης, παραπλανεί τον κόσμο
10 March 2024

Ελληνοτουρκικά: Αύριο ο πολιτικός διάλογος Ελλάδας -Τουρκίας, στην Άγκυρα

Στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, αύριο θα διεξαχθούν στην ‘Αγκυρα συνομιλίες μεταξύ της υφυπουργού Εξωτερικών, πρέσβεως Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, και του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, πρέσβεως Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Αντικείμενο των συνομιλιών θα αποτελέσουν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς και οι περιφερειακές και οι διεθνείς εξελίξεις.

Τα κρίσιμα βήματα έως τη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη

Υπογραμμίζεται ότι ενόψει της επικείμενης συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και σε μία περίοδο όπου διατηρείται το κλίμα ηρεμίας, με τις παραβιάσεις το τελευταίο διάστημα να βρίσκονται στο μηδέν, αμφότερες πλευρές, Ελλάδα-Τουρκία, μπαίνουν σε τροχιά συζητήσεων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η δεύτερη φάση των πολιτικών συζητήσεων στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου όπως το μεταναστευτικό, πολιτική προστασία κ.α.

Δεν θα «πέσουν» στο τραπέζι θέματα θαλασσίων ζωνών καθώς είναι κάτι το οποίο όπως έχει επισημάνει στο παρελθόν και ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αλλά και ο πρωθυπουργός , Κυριάκος Μητσοτάκης, θα γίνει μόλις ωριμάσουν οι συνθήκες.

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)

Σε δεύτερο χρόνο και συγκεκριμένα στις 22 Απριλίου, τουρκική αποστολή που θα ταξιδέψει στην Αθήνα, θα λάβουν χώρα οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, (ΜΟΕ).

Σημειώνεται ότι Ελληνική αντιπροσωπεία μετέβη στην Άγκυρα την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, όπου διεξήχθησαν συνομιλίες με την αντίστοιχη της Τουρκίας.

Η συνάντηση φιλοξενήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας στην Άγκυρα και στις αντιπροσωπείες συμμετείχαν πρέσβεις, υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και άλλοι αξιωματούχοι.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υλοποιήσουν ή να επανενεργοποιήσουν δραστηριότητες ΜΟΕ κατά τη διάρκεια του 2024, από τον συμφωνημένο προηγουμένως κατάλογο ΜΟΕ.

Επιπλέον, συμφώνησαν να δημιουργήσουν μηχανισμό σημείων επαφής για επικοινωνία και διευκόλυνση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων ΜΟΕ.

Αλλά και στις 15 Απριλίου, βάσει του χρονοδιαγράμματος, θα διεξαχθούν οι συζητήσεις για την θετική ατζέντα.

Συνάντηση Γιώργου Γεραπετρίτη – Χακάν Φιντάν

«Προπομπός» για την συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογαν, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Μάιο, δεν είναι απίθανο να αποτελέσει μια συνάντηση μεταξύ του ΥΠΕΞ, Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, μέσα Απριλίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση -μένε άγνωστο έως τώρα- εάν θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ή στην Άγκυρα.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: