Ανατέθηκε η Σύνταξη Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Εξασφάλιση Κοινόχρηστων και Κοινωφελών χώρων Δήμου Μουζακίου
9 July 2024
Συγχαρητήρια Μ. Χρυσοχοΐδη στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για την εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων
9 July 2024

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 10 Ιουλίου

Σήμερα, Τρίτη 10 Ιουλίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Πεντασχοινίτη.

Ο Άγιος Αθανάσιος ο Πεντασχοινίτης ήταν γέννημα θρέμμα της Κύπρου. Καταγόνταν από το χωριό Πεντάσχοινον που τώρα δεν υπάρχει, αλλά κείται σε ερείπια νοτίως του χωριού Άγιος Θεόδωρος της επαρχίας Λάρνακος. Εκεί σώζονται επίσης τα ερείπια εκκλησίας αφιερωμένης στον Άγιο που πρέπει να ήταν περικαλλής και λαμπρή όταν υπήρχε στις δόξες της.

Γιορτάζουν επίσης οι Άγιοι Σαράντα Πέντε Μάρτυρες. Μαρτύρησαν στη Νικόπολη της Αρμενίας και μεταξύ αυτών ήταν και οι πρόκριτοι της πόλεως Δανιήλ, Μαυρίκιος, Αντώνιος και Λεόντιος.

Σύμφωνα με το εορτολόγιο, η Εκκλησία τιμά επίσης τη μνήμη της Οσίας Αμαλίας. Έζησε κατά τον 7ο μ.Χ. αιώνα στο τότε ορθόδοξο Βέλγιο, στην επαρχία της Βραβάνδης, της οποίας πρωτεύουσα σήμερα είναι οι Βρυξέλλες.Ήταν αδελφή (ή σύμφωνα με άλλους ανεψιά) του Αγίου Πιπίνου Δούκα της Βραβάνδης, κόμη του Λάντεν και κύριου αυλικού των Φράγκων βασιλέων της δυναστείας των Καρολιδών. Παντρεύτηκε τον κόμη Βιτγέρον και ανεδείχθη μητέρα των αγίων Εμβέρτου επισκόπου Καμπραί, Γουδούλης Οσίας, Ραϊνέλδης οσιομάρτυρος και Φαραΐλδης Οσίας.

Μετά από ενάρετο βίο στον κόσμο, διακρινόμενο για τα έργα της αγάπης και της φιλανθρωπίας, έγινε μοναχή σε μεγάλη ηλικία στη Μονή του Μομπέζ, του τάγματος των Βενεδικτίνων, όπου εκοιμήθη οσιακώς το έτος 690 μ.Χ.

Σε ποιους λέμε «χρόνια πολλά»

Σήμερα την ονομαστική τους εορτή έχουν:

  • Αμαλία, Αμελί

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: