Λάρισα: Νέες δράσεις για την «Πόλη που Μαθαίνει»
16 October 2019
Στην Λάρισα γίνονται «Ξεναγοί για Μία Μέρα»
16 October 2019

Επίσπευση εργασιών σε σημαντικά μνημεία της Λάρισας

Επίσπευση εργασιών σε σημαντικά μνημεία της Λάρισας

Νέα ισχυρή ώθηση στην υπόθεση της εργασιών ώστε το Α΄ Αρχαίο Θεάτρου της Λάρισας να καταστεί και λειτουργικό, δίνει η δημοτική αρχή του δήμου Λαρισαίων, ενώ νέα εικόνα στο κέντρο της πόλης θα διαμορφώσουν οι παρεμβάσεις στο Μπεζεστένι αλλά και η λειτουργία στο Γενί Τζαμί, κέντρου Ενημέρωσης και Πολιτιστικής Διασύνδεσης.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης και στελέχη της δημοτικής αρχής μετά τη συνεργασία που είχαν με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Στ. Σδρόλια και στελέχη της υπηρεσίας, ο δήμοας αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της στήριξης της δουλειάς της Εφορείας Αρχαιοτήτων και την επίσπευσης εργασιών σε διάφορα επίπεδα.

Ειδικότερα η ΔΕΥΑΛ θα χρηματοδοτήσει το έργο για την αποκατάσταση της σκηνής του Θεάτρου με το ποσό του 1,5 εκατ. περίπου. Επίσης, ο δήμος θα χρηματοδοτήσει με 300.000 ευρώ την μελέτη για την αποκατάσταση του κτιρίου των πρώην στρατιωτικών αρτοποιείων, με σκοπό τη διαμόρφωση τους σε γραφεία και βοηθητικούς χώρους εξυπηρέτησης των παραστάσεων, ενώ παράλληλα θα βρεθεί χώρος προκειμένου να μεταφερθούν ευρήματα του Θεάτρου που βρίσκονται σε αποθήκη στο χώρο των στρατιωτικών αρτοποιείων.

Επιπροσθέτως, οι αναλημματικοί τοίχοι και οι απαλλοτριώσεις των τριών καταστημάτων της ανατολικής εισόδου του Θεάτρου ανήκουν σε ξεχωριστή υπερώριμη μελέτη, ενώ με την απαλλοτρίωση των καταστημάτων μπορεί να διαμορφωθεί νέα είσοδος στο Μνημείο. Με βάση τα νέα δεδομένα υπάρχει η εκτίμηση ότι το Α΄ Αρχαίο Θέατρο, μπορεί να ολοκληρωθεί σε βάθος τετραετίας.

Σε ότι αφορά τις εργασίες στο Μπεζεστένι, το έργο είναι του δήμου Λαρισαίων και χρηματοδοτείται από πρόγραμμα ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠ.Αν.Ε.Κ) – «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας».

Σύμφωνα με την μελέτη ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 5,3 εκατ. ευρώ, ενώ ξεκινάει το υποέργο που θα αναλάβει μα αυτεπιστασία η Εφορεία Αρχαιοτήτων και θα διαρκέσει 15 με 18 μήνες. Παράλληλα θα ξεκινήσει και η εργολαβία του δήμου ώστε το έργο της αποκατάστασης να ολοκληρωθεί σε περίπου 3 χρόνια. Το Μπεζεστένι, με την ολοκλήρωσή του θα λειτουργήσει ως αγορά ενώ υπάρχει σκέψη να στεγάσει και δράσεις στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Σε ό,τι αφορά στο Γενί Τζαμί, σημειώνεται πως το έργο έχει προταθεί για ένταξη στο πρόγραμμα ΒΑΑ του ΠΕΠ Θεσσαλίας, ενώ έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση Δήμου – Εφορείας Αρχαιοτήτων προκειμένου να υπάρξει ανάπλαση του χώρου και εγκατάσταση μηχανημάτων και ψηφιακών συστημάτων τα οποία θα το μετατρέψουν σε κόμβο πολιτιστικής διασύνδεσης. Οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερώνονται με τη βοήθεια της τεχνολογίας όλα τα πολιτιστικά μας μνημεία και ενημερώνονται για όλα τα πολιτιστικά δρώμενα».

Αναφερόμενος ο δήμαρχος στον έργο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Λάρισας, τόνισε ότι αφορά 14 μνημεία στο ιστορικό κέντρο της πόλης για το οποίο υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη κόστους περίπου 300.000 ευρώ. Ο δήμος εξετάζει το ενδεχόμενο χρηματοδότησής του έργου αλλά και σε παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο του Διαχρονικού Μουσείου.

 

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: