Rapid tests covid στο Κ.Υ Μουζακίου και στη ΔΕ Παμίσου
14 Δεκεμβρίου 2020
Λάρισα: Πρόγραμμα rapid test σε συνοικίες, χωριά και χώρους εργασίας
14 Δεκεμβρίου 2020

Επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένου μικρού ελαφιού

Ένα αρσενικό πλατώνι, ένα είδος ελαφιού, βρέθηκε χθες σε γειτονιά στη Ν. Αγχίαλο, τραυματισμένο και εγκλωβισμένο σε βλάστηση.

Αμεσα κάτοικος της περιοχής που το είδε ενημέρωσε εθελοντές και Πυροσβεστική Υπηρεσία και πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο, απεγκλώβισαν το άτυχο ζώο. Επίσης, κλήθηκε κτηνίατρος για να περιποιηθεί τα τραύματά του.

Το γεγονός αυτό δημοσιοποίησε ο κ. Στάθης Χαλαστάρας με το παρακάτω κείμενο: «…μια φάτνη για ένα τραυματισμένο πλατώνι (είδος ελαφιού)

Ήταν μεσημέρι Κυριακής 13-12-2020 όταν κτύπησε το τηλέφωνο. Ένα από τα πολλά τηλεφωνήματα που τα πρώην μέλη του Σταθμούς Βοήθειας άγριων ζώων και πουλιών δεχόμαστε μέχρι και σήμερα, μετά από δέκα και πλέον χρόνια που η προσπάθεια διάσωσης και διατήρησης της άγριας ζωής σταμάτησε να υπάρχει. Ήταν η προσπάθεια που είχε σαν έδρα της την Νέα Ιωνία, ήταν καθαρά εθελοντική και στα δεκαέξι χρόνια της έντονης δράσης της περιέθαλψε και απελευθέρωσε χιλιάδες άγρια ζώα και πουλιά, έχοντας πολύτιμες συνεργασίες με τοπικούς φορείς και όχι μόνο, με προεξέχοντα τον πρώην Δήμο Ν. Ιωνίας.

Στο τηλέφωνο μια φωνή με αγωνία ζητούσε βοήθεια για την σωτηρία ενός ζώου, που έφτασε σε μια γειτονιά της Νέας Αγχιάλου κυνηγημένο από σκυλιά, τραυματισμένο και κουρνιασμένο μέσα σε πυκνή βλάστηση, απεγνωσμένα έψαχνε μία φάτνη για να προστατευτεί. Ήταν ένα μικρό ελάφι όπως είπε ενώ παράλληλα είχε ειδοποιήσει την πυροσβεστική για τον απεγκλωβισμό του.

Παρόλη την παύση της δραστηριότητάς μας είναι πολύ δύσκολο να πεις …δεν ασχολούμαι πλέον, δεν μπορώ να σας βοηθήσω. Έτσι δύο πρώην μέλη του Σταθμού σε λίγη ώρα βρίσκονται στην Νέα Αγχίαλο αφού παράλληλα υπήρξε επικοινωνία και με το Κέντρο περίθαλψης ΑΝΙΜΑ που εδρεύει στην Αθήνα.

Όταν φτάσαμε οι άνδρες της πυροσβεστικής είχαν ήδη απεγκλωβίσει το ζώο (έχουν αντικαταστήσει στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους σε μεγάλο βαθμό την προσπάθειά μας), ενώ αρκετός κόσμος παρακολουθούσε την προσπάθεια διάσωσης. Ήταν ένα αρσενικό πλατώνι, φανερά σοκαρισμένο και με αρκετά τραύματα σε διάφορα σημεία του σώματός του.

Οι πυροσβέστες είχαν ειδοποιήσει κτηνίατρο ο οποίος και έφθασε μετά από λίγη ώρα, ενώ αξιοσημείωτο είναι το ενδιαφέρον για το συμβάν τόσο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Μαγνησίας , του Δασαρχείου, του Αστυνομικού τμήματος Αλμυρού και κυρίως των ανθρώπων της γειτονιάς που δεν αδιαφόρησαν και κίνησαν την όλη διαδικασία. Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της συντονισμένης προσπάθειας διάσωσης του ζώου εμφανίστηκε ο ιδιοκτήτης του ο οποίος δήλωσε ότι το ψάχνει εδώ και μέρες και ότι θέλει να το φροντίσει.

Το ζώο δέχθηκε την φροντίδα του κτηνιάτρου κ. Καραγιάννη Ισίδωρου ενώ εκτίμησή μας είναι ότι θα ακολουθήσει από τις αρμόδιες αρχές η σχετική διαδικασία περί κατοχής ζώων και οι συνθήκες φύλαξής τους.

Το πλατώνι είναι ένα μεσαίου μεγέθους ελάφι. Στην Ελλάδα σε άγρια μορφή ζει μόνο στην Ρόδο, ενώ έχει εισαχθεί και στην Λήμνο. Ανήκουν στο προστατευόμενο είδος ελαφιού Πλατώνι (Dama dama) που είναι συνυφασμένο με το νησί της Ρόδου, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού της πλούτου και της εγχώριας πανίδας. Την εποχή – και κυρίως στην μέση του χειμώνα – η ράχη του ζώου, ο λαιμός και τα αυτιά του έχουν χρώμα σκούρο γκρι μέχρι γκριζοκάστανο. Το τρίχωμα στα κάτω μέρη και στο εσωτερικό της γάμπας είναι γκρίζο προς το κόκκινο. Χαρακτηριστικές είναι οι άσπρες βούλες που είναι διάσπαρτες κυρίως στο πάνω μέρος (ράχη, πλάτη και καπούλια) του σώματός τους, που χρησιμεύουν κυρίως για το καμουφλάζ των ζώων. Έχει σχετικά μεγάλα και λεπτά πόδια με μάλλον κοντό κεφάλι, προεξέχοντα λάρυγγα και χοντρό αυχένα (σβέρκο)».

Comments are closed.

Αρέσει σε %d bloggers: