Hellenic Train: Τι αναφέρει τέσσερις μέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη
5 March 2023
Liberty Pride: Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κατέπλευσε το αμερικανικό γιγαντιαίο πλοίο
5 March 2023

Ευκαιρία ρύθμισης οφειλών από πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση μουσικής από επιχειρήσεις της Καρδίτσας

Την ευκαιρία να ρυθμίσουν  με σημαντικές εκπτώσεις και διακανονισμό τις οφειλές τους από τη μη καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων για τη χρήση μουσικής  θα έχουν οι επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου Καρδίτσας.

Το ΔΣ του Επιμελητηρίου Καρδίτσας με ομόφωνη απόφασή του έπειτα από την σχετική εισήγηση του κ. Γ. Ντενίση, ο οποίος συμμετείχε ως εκπρόσωπος του ΕΒΕ στη Θεματική Επιτροπή Πνευματικών-Συγγενικών Δικαιωμάτων της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (Κ.Ε.Ε.Ε.)  προχώρησε στην αποδοχή τον Συμφώνου Συνεργασίας που υπογράφτηκε πριν από ένα περίπου μήνα μεταξύ της Κ.Ε.Ε.Ε και του Οργάνου Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων « Αυτοδιαχείριση», που έρχεται να ρυθμίσει το τοπίο των πνευματικών δικαιωμάτων για το διάστημα 2018-2022 και αφορά στην έκδοση της άδειας δημόσιας εκτέλεσης μουσικής, την οποία προμηθεύονται και οι τοπικές επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε ο κ. Ντενίσης η συμφωνία είναι το αποτέλεσμα μιας πολυετούς διαπραγμάτευσης που θα δώσει την ευκαιρία, σε όλες τις επιχειρήσεις, να την αξιοποιήσουν, και να ενταχθούν με σημαντικό όφελος, καθώς ουσιαστικά ξεμπερδεύουν με τις προ του 2018 οφειλές τους και έχουν σημαντική έκπτωση στα οφειλόμενα από το 2018 μέχρι σήμερα, ενώ συμπεριλαμβάνει και επιχειρήσεις που έχουν δικαστικές διενέξεις, οι οποίες μπορούν να ενταχθούν και να “κλείσουν” τις υποθέσεις τους, αποφεύγοντας δικαστικές δαπάνες και υπέρογκα ποσά από δικαστικές αποφάσεις. Η συμφωνία με την «Αυτοδιαχείριση» έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας για τα συγγενικά δικαιώματα μουσικών, τραγουδιστών και παραγωγών που είχε υπογραφεί το καλοκαίρι μεταξύ της ΚΕΕΕ και της GEA.

Σε κάθε περίπτωση όπως ανέφερε ο κ. Ντενίσης η ΚΕΕΕ  θα συνεχίσει την προσπάθεια, ώστε να δημιουργηθεί, ακόμα και με παρέμβαση του κράτους, ένας ενιαίος φορέας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, στον οποίο θα πληρώνει ο κάθε επαγγελματίας και από τον οποίο θα γίνεται διανομή στις εταιρείες διαχείρισης.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας ΚΕΕ- Αυτοδιαχείρισης

– Έκπτωση 30% στα δικαιώματα ετών 2018, 2019, 2020, 2021.

– Έκπτωση 10% στα δικαιώματα έτους 2022.

– Τα δικαιώματα υπολογίζονται σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα αμοιβολόγια.

– Επιπλέον έκπτωση 5% επί του συνολικού ποσού σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής της οφειλης όλων των ετών.

– Δυνατότητα εξόφλησης σε άτοκες μηνιαίες δόσεις: για οφειλές από 300-1.000 ευρώ έως δόσεις από 1.000-2.000 ευρώ έως 9 δόσεις, για άνω των 2.000 ευρώ έως 12 δόσεις. Εξόφληση ΦΠΑ τιμολογίου και πρώτη δόση την ημερομηνία προσχώρησης.

-Δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλεκτικής ρύθμισης κάποιων ετών για την ωφέλεια από τα ανωτέρω.

-Παραίτηση από τυχόν διεκδικήσεις πριν την 01/01/2018.

-Σε περίπτωση άσκησης αγωγής ή υποβολής μήνυσης, υπάρχει δυνατότητα προσχώρησης με επιβάρυνση των δικαστικών εξόδων 180 ευρώ + ΦΠΑ για προσχωρήσεις 10 ημέρες προ της προθεσμίας κατάθεσης προτάσεων ή εκδίκασης της μήνυσης και 500 ευρώ + ΦΠΑ για προσχωρήσεις μετά από την κατάθεση προτάσεων `η την έκδοση απόφασης επί της μήνυσης. Σε περίπτωση προσχώρησης μετά από την έκδοση απόφασης επί της αγωγής αυτή εκτελείται κανονικά και η προσχώρηση επιτρέπεται μόνο για τα έτη που δεν περιλαμβάνονται στην αγωγή.

-Για να επωφεληθεί ένα μέλος από όλα τα παραπάνω πρέπει να κάνει την αίτηση, να στείλει την βεβαίωση από το επιμελητήριο και να είναι συνεπής με τις δόσεις, δηλαδή  να μην καθυστερεί πάνω από 30 ημέρες, διαφορετικά, η ρύθμιση χάνεται και η άδεια ανακαλείται.

-Τυχόν δικαστικές αποφάσεις κατά μελών που προσχωρούν στη συμφωνία εκτελούνται κανονικά και δεν δύνανται να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Η διαδικασία της ρύθμισης

Η διαδικασία της ρύθμισης περιλαμβάνει τα εξής τρία βήματα:

Βήμα πρώτο: Ο επωφελούμενος χρήστης προσχωρεί στο από 6-2-2023 σύμφωνο συνεργασίας, αφού προηγουμένως έχει αποσταλεί στην Αυτοδιαχείριση βεβαίωση τον Επιμελητηρίου στο οποίο ανήκει –στην προκειμένη περίπτωση του Επιμελητηρίου Καρδίτσας- σχετικά με την πιστοποίηση της ιδιότητας του εν λόγω χρήστη ως μέλους του Επιμελητηρίου, αφού προηγουμένως το μέλος έχει εξοφλήσει τη συνδρομή του στο Επιμελητήριο για το τρέχον έτος, με τους εξής τρόπους:

– Είτε εισέρχεται στο site της Αυτοδιαχείρισης και συμπληρώνει τη σχετική φόρμα ή επικοινωνεί με. την Αυτοδιαχείριση ή με προστηθέντα της μέσω e-mail ή τηλεφωνικώς είτε συμπληρώνει τη σχετική αίτηση σε επίσκεψή του από αντιπρόσωπο.

– Είτε το δηλώνει σε εκπρόσωπο της Αυτοδιαχείρισης ή σε προστηθέντα της που επικοινωνεί μαζί, του τηλεφωνικώς ή μέσω e-mail

– Είτε το δηλώνει μέσω e-mail ή τηλεφωνικώς στην ΚΕΕΕ ή το Επιμελητήριο  και εκείνοι προωθούν τη σχετική δήλωση στην Αυτοδιαχείριση ή σε προστηθέντα της.

Βήμα δεύτερο: Εντός 24 ωρών από της γνωστοποίησης της δήλωσης προσχώρησης στo σύμφωνο από τον χρήστη και σε κάθε περίπτωση από την περιέλευση αυτής στην Αυτοδιαχείριση, αποστέλλεται απάντηση στον χρήστη με πιστοποίηση της αποδοχής ένταξης στο σύμφωνο συνεργασίας, τον υπολογισμό της συνολικής οφειλής, των τρόπων εξόφλησης αυτής και λοιπές σχετικές οδηγίες.

Σε περίπτωση μη συμφωνίας με τη δήλωση του χρήστη, αποστέλλεται αιτιολογημένη απάντηση με τους λόγους διαφωνίας και άρνησης αποδοχής της δήλωσης και λαμβάνει χώρα επικοινωνία τηλεφωνικώς ή και μέσω e-mail με σκοπό την επίλυση των διαφωνιών και την ένταξη του χρήστη στο σύμφωνο συνεργασίας. Σε περίπτωση ανάγκης, ενεργοποιείται  Επιτροπή  για την επίλυση τυχόν διαφωνιών που αποτελείται από ένα μέλος του Επιμελητηρίου, ένα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και ένα από την «Αυτοδιαχείριση»

Βήμα τρίτο: Ο χρήστης προβαίνει σε εξόφληση της οφειλής ή σε καταβολή της πρώτης δόσης πλέον του ΦΠΑ επί τον τιμολογίου της συνολικής οφειλής και εντός της τρέχουσας εργάσιμης ημέρας λαμβάνει μέσω e-mail το τιμολόγιο και τη μη αποκλειστική άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής.

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%81%CF%8D%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%BF%CF%86%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CF%8E%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%80%CE%BD%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%82

Comments are closed.