Κορωνοϊός: Στα όριά του το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο
13 October 2020
Βαριά ποινή για θανάτωση σκύλου με φόλα στον Τύρναβο
13 October 2020

Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών: Πάνω από 90% των περιφερειών και των δήμων της ΕΕ αναμένουν μείωση των εσόδων τους

Το πρώτο ετήσιο Βαρόμετρο των Περιφερειών και Δήμων της ΕΕ που αποτυπώνει την κατάσταση των περιφερειών και των δήμων της Ευρώπης παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας στη σύνοδο της Ολομέλειας της Επιτροπής, παρουσία της προέδρου της Κομισιόν Ursula von der Leyen.

Σύμφωνα με το Βαρόμετρο, συγκεκριμένες περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ενώ η μείωση των εσόδων και η αύξηση των δαπανών θέτει σε κίνδυνο τα οικονομικά των δήμων και των περιφερειών της ΕΕ. «Η αυτοδιοίκηση στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία θα χάσει 30 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο το 2020. Πάνω από το 90% των περιφερειών και των δήμων της ΕΕ αναμένουν μείωση των εσόδων τους. Εάν όμως αφήσουμε να καταρρεύσουν οι δημόσιες υπηρεσίες, η ανάκαμψη της Ευρώπης θα είναι πιο αργή και πιο οδυνηρή για τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας. Εξάλλου ανέφερε ότι ο κορονοϊός πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες, οι οποίες αποτελούν σχεδόν το 80% του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Κομισιόν, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε την ανάγκη για έξυπνο σχεδιασμό στη βάση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών. «Δεδομένου ότι οι περιφέρειες και οι δήμοι πραγματοποιούν το 50% των δημοσίων επενδύσεων της ΕΕ και το ένα τρίτο των δημοσίων δαπανών, πρέπει να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του σχεδίου ανάκαμψης. Η κρίση που αντιμετωπίζουμε δημιουργεί τον κίνδυνο να υπάρξει μια «χαμένη γενιά λόγω του κορονοϊού».

Μόνο έξι κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν σήμερα να προσφέρουν ψηφιακή εκπαίδευση για το 80% και άνω των μαθητών, ενώ οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν αλλάξει την καθημερινότητά τους, με την επέκταση της τηλεργασίας. Πρέπει επειγόντως να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε κάθε επιχείρηση, δημόσια υπηρεσία και νοικοκυριό να έχει πρόσβαση σε γρήγορο Internet, για να αποφευχθεί η διεύρυνση του χάσματος μεταξύ περιφερειών» σημείωσε χαρακτηριστικά. Τάχθηκε, άλλωστε, υπέρ μιας βαθιάς διαδικασίας εκδημοκρατισμού, που θα φέρει την ΕΕ πιο κοντά στους πολίτες.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της περιφερειακής και τοπικής διακυβέρνησης ως το επίπεδο διακυβέρνησης που είναι πιο κοντά στον πολίτη. Αναγνώρισε ότι, σύμφωνα με το Βαρόμετρο, οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τις περιφερειακές και τοπικές αρχές και τόνισε ότι περιφέρειες και δήμοι θα βρίσκονται στον πυρήνα του σχεδίου ανάκαμψης Next Generation EU, που έχει στόχο να σωθούν χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

«Θεωρούμε ότι οι περιφέρειες και οι δήμοι πρέπει να συμπεριληφθούν στην κατάρτιση των εθνικών αναπτυξιακών σχεδίων από την αρχή. Η συνεισφορά τους θα είναι πολύτιμη. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να συντονιστούν μαζί σας. Έχετε μεγάλη ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, άλλωστε, ότι οι πόροι θα προέρχονται από την Ευρώπη, όμως οι ιδέες για τα πράσινα σχέδια θα πρέπει να προέλθουν από τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους. Ως παράδειγμα έφερε τους πόρους για ένα εκατομμύριο νέα σημεία φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε όλη την Ευρώπη ενώ γνωστοποίησε ότι σε δυο ημέρες από σήμερα αρχίζει το «κύμα ενεργειακής αναβάθμισης» των δημόσιων κτιρίων και των ιδιωτικών κατοικιών. Απευθυνόμενη στους περιφερειάρχες και δημάρχους της ΕΕ τους ζήτησε να δημιουργήσουν ένα όραμα για το μέλλον προσαρμοσμένο στις περιοχές τους.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: