ΙΒΜ: Η τεχνητή νοημοσύνη θα πάρει τη θέση οκτώ χιλιάδων εργαζομένων της εταιρείας
3 May 2023
Ουκρανία: Σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού στο Κίεβο και άλλες πόλεις
3 May 2023

Ευ. Μυτιληναίος: Να μπει ανώτατο όριο στις τιμές ενέργειας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες

Οι Βρυξέλλες δεν έχουν καταφέρει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να βοηθήσουν τη βιομηχανία μετάλλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurometaux και CEO/Chairman της MYTILINEOS Energy & Metals, Ευάγγελος Μυτιληναίος, που μίλησε στο Politico. Ο κ. Μυτιληναίος, ζήτησε ανώτατο όριο στις τιμές της ενέργειας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες κάθε φορά που «οι τιμές εκτοξεύονται» με κάλυψη του κόστους από τα κονδύλια της ΕΕ ή τα κράτη-μέλη.

Επίσης ανέφερε ότι χαιρετίζει την πρόταση της Επιτροπής για το Critical Raw Materials Act, το οποίο αποσκοπεί στη διαφοροποίηση της προμήθειας βασικών υλών που απαιτούνται για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς βάζει στο επίκεντρο «πολιτικές υπέρ της βιομηχανίας». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αυτή η πρόταση δεν προσφέρει άμεση ανακούφιση στις βιομηχανίες εξόρυξης, διύλισης και παραγωγής. «Πολλές από αυτές τις βιομηχανίες στην Ευρώπη βρίσκονται υπό υπαρξιακή απειλή, η οποία προέρχεται κυρίως από την ενεργειακή κρίση», σχολίασε, προσθέτοντας ότι μέχρι να ισχύσει το CRM «πρέπει να επιβιώσουν».

«Αφήνει τον ιδιωτικό τομέα να κάνει τη δουλειά»

Επίσης, ο κ. Μυτιληναίος επέκρινε το Critical Raw Materials Act καθώς «δεν βάζει χρήματα στο τραπέζι» για να βοηθήσει τις βιομηχανίες, σε αντίθεση με το Inflation Reduction Act των ΗΠΑ, ένα πακέτο πράσινων επιδοτήσεων και φορολογικών ελαφρύνσεων ύψους 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η πρόταση της Επιτροπής «μού δίνει την εντύπωση ότι αφήνει τον ιδιωτικό τομέα να κάνει τη δουλειά», σημείωσε.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι το αλουμίνιο και ο ψευδάργυρος θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον κατάλογο στρατηγικών πρώτων υλών της Επιτροπής που θα επωφεληθούν από ταχύτερη αδειοδότηση και πρόσθετη χρηματοδότηση, χαρακτηρίζοντας το θέμα «πιθανώς το πιο σημαντικό». Εξέφρασε, δε, τη λύπη του για το γεγονός ότι η Επιτροπή «δεν έχει κάνει ουσιαστικά τίποτα για να στηρίξει αυτές τις ενεργοβόρες βιομηχανίες» τους τελευταίους 18 μήνες. Ως αποτέλεσμα, «οι μισές από αυτές τις βιομηχανίες έχουν κλείσει» και είναι «θέμα χρόνου» για πολλές άλλες εταιρείες.

Για το αλουμίνιο

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η απώλεια ενός τόνου παραγωγικής ικανότητας αλουμινίου στην Ευρώπη που παράγει το «πιο καθαρό αλουμίνιο στον κόσμο» σημαίνει ότι «θα παραχθεί στην Κίνα ή την Ινδονησία, με πενταπλάσιο αποτύπωμα (άνθρακα)».

Ερωτηθείς τι πρέπει να γίνει για την τοπική αντίσταση στα νέα έργα εξόρυξης, ο κ. Μυτιληναίος απάντησε ότι «οι κυβερνήσεις, οι αρχές της ΕΕ, οι εταιρείες πρέπει να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους» για την ανάγκη εξασφάλισης πρώτων υλών και προώθησης της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σχολιάζοντας πως «όλα αυτά έχουν κόστος πριν επιστρέψουν οφέλη».

Comments are closed.