Σκρέκας από Βόλο: Νέα προγράμματα για παραγωγή ενέργειας με απλές διαδικασίες
19 June 2022
Θεσσαλονίκη: Ακέφαλο πτώμα χωρίς πόδια στο Καλοχώρι
19 June 2022

Εύβοια: Καλύτερη η εικόνα στο μέτωπο της πυρκαγιάς

Βελτιωμένη σε σχέση με χθες το απόγευμα χαρακτηρίζει η Πυροσβεστική την εικόνα της πυρκαγιάς στην περιοχή Γάια της Εύβοιας, καθώς δεν υπάρχει πλέον ενιαίο μέτωπο και οι επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί από όλη τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική δίνουν μάχη με διάσπαρτες εστίες, οι οποίες καίνε ακόμα εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Από το πρωί επανήλθαν και τα εναέρια μέσα.

H Πυροσβεστική μιλά για δύσκολη πυρκαγιά, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αλλά και το ανάγλυφο της περιοχής δημιούργησαν επικίνδυνες καταστάσεις το απόγευμα του Σαββάτου.

Ήδη από αργά το βράδυ στελέχη του Π.Σ. εκτιμούσαν πως κατά τη διάρκεια της νύχτας η σημαντική εξασθένηση των ανέμων και η αύξηση της υγρασίας θα διευκολύνουν τις επίγειες δυνάμεις να πλησιάσουν τα σημεία που υπήρχαν ενεργές εστίες.

Όλη τη νύχτα επιτόπου ήταν 149 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων (εκ των οποίων 3 είναι Ε.ΜΟ.ΔΕ.) και 31 οχήματα. Συνδρομή παρείχαν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Στερεάς Ελλάδας.

Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ με εντολή του αρχηγού του ΠΣ, Αλέξιου Ράπανου έχει μεταβεί στην περιοχή προκειμένου να ερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

Η πυρκαγιά ξέσπασε περί τις 14:00 χθες, Σάββατο, σε χορτολιβαδική έκταση ανάμεσα στην περιοχή Γάια και Κρεμαστό Ευβοίας και λίγο πριν από τις 19:00 στάλθηκε μήνυμα μέσω 112 στους κατοίκους να εκκενώσουν προληπτικά το χωριό Κρεμαστός και να κατευθυνθούν προς το Τραχήλι. Πάντως, δεν απειλήθηκε κατοικημένη περιοχή.

«Δόθηκε μάχη για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τα μέτωπα και να μπορέσουμε να φέρουμε τις πυροσβεστικές δυνάμεις κοντά στο μέτωπό της φωτιάς. Αυτή τη μάχη φαίνεται πως την κερδίσαμε προς το παρόν και μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι» είπε χθες βράδυ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου, Θανάσης Μπουραντάς. Ακριβώς την ίδια εκτίμηση έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης, ο οποίος υπογράμμισε πως «μπορέσαμε και κρατήσαμε το μέτωπό της φωτιάς μακριά από τον οικισμό και απομακρύναμε με αυτό τον τρόπο την απειλή».

Όπως είπε χθες βράδυ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, ο οποίος συντόνισε τις κινήσεις στο Συντονιστικό όργανο που συνεδρίασε στο χωριό Κρεμαστός, «λίγο μετά τις 20:00 η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί ήταν τρομακτική, καθώς δεν είχαμε τρόπο να προσεγγίσουμε τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς, αλλά μπορέσαμε και κρατήσαμε τις φλόγες μακριά από το χωριό περίπου σε απόσταση 700 μέτρων από τα πρώτα σπίτια. Συγχρόνως περιορίσαμε τα μέτωπα και με τις επίγειες δυνάμεις, τα μηχανήματα και τους εθελοντές μπορέσαμε να περιορίσουμε την φωτιά, με συνέπεια να είμαστε αισιόδοξοι ότι αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο μέσα στη νύχτα θα μπορέσουμε με το πρώτο φως της μέρας με τη χρησιμοποίηση των εναέριων μέσων να την ελέγξουμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΠηγή: https://www.naftemporiki.gr/story/1874406/euboia-kaluteri-i-eikona-sto-metopo-tis-purkagias

Comments are closed.