Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία-μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη
2 February 2023
Πέμπτη (02/02): 20 θετικά rapid tests στην Καρδίτσα και 1 στους Σοφάδες
3 February 2023

ΗΠΑ: Απομάκρυνση της Ιλχάν Ομάρ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Την απομάκρυνση της βουλευτή των Δημοκρατικών Ιλχάν Ομάρ από την ισχυρή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων αποφάσισε με ψήφισμα η Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς κατηγορήθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους ότι πριν από χρόνια εξέφρασε αντισημιτικές απόψεις. Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους θεωρούν ότι η απόφαση αυτή ελήφθη σε αντίποινα για την εκδίωξη Ρεπουμπλικανών βουλευτών από άλλες επιτροπές στο πρόσφατο παρελθόν.

Η Ιλχάν Ομάρ είναι η τρίτη Δημοκρατική που εκδιώκεται από μια κοινοβουλευτική επιτροπή φέτος. Η πρώην πρόσφυγας από τη Σομαλία φέρεται ότι είχε κάνει πολλά επικριτικά σχόλια για το Ισραήλ μετά το 2012 – δηλώσεις που καταδικάστηκαν και από τα δύο κόμματα.

«Είμαι μουσουλμάνα, είμαι μετανάστρια και, κατά τύχη, κατάγομαι από την Αφρική», είπε η ίδια στην ομιλία της πριν από την ψηφοφορία, διερωτώμενη «αν εκπλήσσεται κανείς» που μπήκε στο στόχαστρο.

Η απομάκρυνση ορισμένων Δημοκρατικών από κοινοβουλευτικές επιτροπές ήταν μια υπόσχεση που είχε δώσει ο Κέβιν Μακάρθι στην εκστρατεία του για να γίνει ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με τον Μακάρθι, οι Δημοκρατικοί ήταν εκείνοι που, όταν είχαν τη Βουλή υπό τον έλεγχό τους, έθεσαν νέους «κανόνες» αφού εκδίωξαν τους αμφιλεγόμενους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν και Πολ Γκόσαρ από ορισμένες επιτροπές. Τους κατηγορούσαν ότι υποκίνησαν τους υποστηρικτές τους σε πράξεις βίας εναντίον των πολιτικών αντιπάλων τους.

Η Ιλχάν Ομάρ, η μία από τις δύο μουσουλμάνες στο Κογκρέσο, είχε ζητήσει συγγνώμη το 2019 όταν άφησε να εννοηθεί ότι οι Ρεπουμπλικάνοι στηρίζουν το Ισραήλ επειδή λαμβάνουν δωρεές από ένα φιλοϊσραηλινό λόμπι. Πέντε χρόνια νωρίτερα, προτού να εκλεγεί στο Κογκρέσο, είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ «αποκοίμισε τον κόσμο» και ζήτησε να ανοίξουν όλοι τα μάτια τους και να δουν τα «κακουργήματα» που διαπράττει αυτός ο σύμμαχος των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή, ο Χακίμ Τζέφρις, είπε ότι για τις δηλώσεις της Ιλχάν Ομάρ είχαν ήδη ληφθεί τα κατάλληλα πειθαρχικά μέτρα και ότι η σημερινή εκδίωξή της έγινε για λόγους «πολιτικής εκδίκησης».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: