Κ. Μητσοτάκης: Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε για να οργανώσουμε ένα καλό προολυμπιακό
1 July 2024
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 2 Ιουλίου
2 July 2024

ΗΠΑ: Δεν περιμένουν «θεμελιώδη αλλαγή» ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις εκλογές του Ιράν

Οι ΗΠΑ δεν περιμένουν μια «θεμελιώδη αλλαγή» στο Ιράν όποιος και να είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών, των οποίων ο πρώτος γύρος δεν ήταν ούτε «δίκαιος ούτε ελεύθερος».

Οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν θα κριθούν στις 5 Ιουλίου μεταξύ των υποψηφίων – του μεταρρυθμιστή Μασούντ Πεζεσκιάν και του υπερσυντηρητικού Σαΐντ Τζαλιλί – που επικράτησαν στον πρώτο γύρο, όπου το ποσοστό συμμετοχής ήταν το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από την αρχή της Ισλαμικής Δημοκρατίας το 1979.

«Θεωρούμε ότι οι εκλογές αυτές στο Ιράν δεν είναι ούτε δίκαιες ούτε ελεύθερες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βεντάντ Πατέλ.

«Δεν αναμένουμε αυτές οι εκλογές, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, να οδηγήσουν σε θεμελιώδη αλλαγή στη διοίκηση του Ιράν ή να κάνουν το ιρανικό καθεστώς να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα ή να προσφέρει περισσότερη αξιοπρέπεια στους πολίτες του», πρόσθεσε.

Η συμμετοχή στις εκλογές

Ο εκπρόσωπος αμφισβήτησε επίσης τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την ιρανική κυβέρνηση.

«Ακόμη και τα επίσημα στοιχεία της ιρανικής κυβέρνησης για τη συμμετοχή των ψηφοφόρων, όπως και τα περισσότερα άλλα στοιχεία που συνδέονται με το ιρανικό καθεστώς, δεν είναι αξιόπιστα», δήλωσε.

Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο που διεξήχθη την Παρασκευή ανήλθε στο 39,92%, το χαμηλότερο ποσοστό στα 45 χρόνια της Ισλαμικής Δημοκρατίας, καθώς απέχει πολύ από το αντίστοιχο 80% των προεδρικών εκλογών στα τέλη του 20ού αιώνα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: