Μπάιντεν: «Ψηφοφόροι της Ν. Χέιλι, ο Τραμπ δεν θέλει την ψήφο σας»
30 March 2024
Στην τελική ευθεία ο ανασχεδιασμός της πλατφόρμας e-katanalotis
30 March 2024

ΗΠΑ-Ισραήλ: Πιθανή συνάντηση για τη χερσαία επίθεση στη Ράφα

Για τη σχεδιαζόμενη χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, ενδέχεται να συναντηθούν μεθαύριο Δευτέρα στην Ουάσιγκτον αντιπροσωπείες των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ, αναφέρει ρεπορτάζ στον ιστότοπο του CNN.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία αναμενόταν να μεταβεί στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα όμως η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, αντιδρώντας στην αποχή της Ουάσιγκτον που επέτρεψε την έγκριση την περασμένη Δευτέρα απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, ακύρωσε την επίσκεψη.

Αργότερα ενημέρωσε την Ουάσιγκτον πως «θα επιθυμούσε να συμφωνηθεί νέα ημερομηνία» για τις συνομιλίες αυτές.

Η συνάντηση θα μπορούσε να γίνει τη Δευτέρα, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλέστηκε το CNN, χωρίς να τους κατονομάσει. Οι πηγές ωστόσο επισήμαναν πως τίποτε δεν είναι ακόμη οριστικό.

Το χρονοδιάγραμμα περιπλέκει το ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ πρέπει ως αύριο Κυριακή να καταρτίσει νέο νόμο για το ζήτημα της εξαίρεσης των υπερορθόδοξων εβραίων από την υποχρεωτική στράτευση. Η εξαίρεση, που ισχύει χρόνια, ασκούνται πιέσεις να τερματιστεί με φόντο τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Η ισχύς νόμου που την προέβλεπε εξέπνευσε πέρυσι.

Έκτοτε τέθηκε σε εφαρμογή προσωρινό μέτρο εξαίρεσης, η ισχύς του οποίου εκπνέει αύριο. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου, στην οποία συμμετέχουν ακροδεξιές παρατάξεις και κόμματα που εκπροσωπούν τους υπερορθόδοξους εβραίους, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να εξασφαλίσει παράταση της προθεσμίας για την κατάρτιση νέου νόμου. Το κορυφαίο δικαστικό όργανο ενδέχεται να αποφασίσει αύριο για το εάν οι άνδρες αυτοί θα εξαιρούνται και στο μέλλον και αν θα δοθεί παράταση στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία.

Παραμένει έτσι ασαφές αν θα σταλεί αντιπροσωπεία του Ισραήλ στις ΗΠΑ, καθώς η εσωτερική πολιτική διένεξη -που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην πτώση της κυβέρνησης Νετανιάχου- είναι ακόμη ρευστή, σημείωσε το CNN.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: