Υπερδιπλάσιες οι πιθανότητες νέας νοσηλείας 10 μήνες μετά την ανάρρωση από κοροναϊό
27 January 2022
Στα Άγραφα, στα 1.180 μ., βρήκαμε τον ορισμό της καλής ταβέρνας
27 January 2022

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά: Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε μπάνιο σύμφωνα με τους επιστήμονες

Μπάνιο: Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε μπάνιο

Αδιαμφισβήτητα, για τους περισσότερους το μπάνιο είναι στα πράγματα που κάνουν στην καθημερινότητά τους, για άλλους πάλι φαίνεται πως είναι πάρεργο και προσπαθούν να το αποφύγουν. Αν ανήκετε στην δεύτερη κατηγορία και αναρωτιέστε πόσο συχνά χρειάζεται να πλυθείτε οι ειδικοί σας έχουν την απάντηση.

Οι αμερικανοί δερματολόγοι Dr. Joshua Zeichner και Dr. Ranella Hirsch ανέφεραν μελέτες για «το πόσο συχνά πρέπει να πλυθούμε  και το τι θεωρούμε σωματική δυσοσμία είναι περισσότερο πολιτισμικό φαινόμενο».
Υποστηρίζουν δε ότι «στον δυτικό κόσμο οι άνθρωποι παρα-κάνουν μπάνιο, και ο λόγος είναι σε μεγάλο βαθμό κοινωνικός».

Γεγονός είναι ότι μεγάλο ρόλο στο να θεωρείται το καθημερινό μπάνιο αυτονόητο ή έστω επιθυμητό στις σύγχρονες κοινωνίες έχει παίξει η βιομηχανία της διαφήμισης.

Ιδιαίτερα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Οι μεγάλες εταιρίες καλλυντικών και απορρυπαντικών, στοχεύοντας περισσότερο στο γυναικείο κοινό, κυκλοφόρησαν ορισμένες εξαιρετικά εύστοχες διαφημίσεις.

Μέσω αυτών περνούσαν ουσιαστικό το μήνυμα ότι «αν δεν πλένεστε, δεν θα προσελκύετε τους άνδρες».

Ακόμα πιο έντονη έγινε η ανάγκη για καθημερινό μπάνιο από την στιγμή που οι γυναίκες άρχισαν να αποτελούν σημαντικό μέρος του εργατικού δυναμικού των δυτικών χωρών.
Η καθαριότητα σχετιζόταν πλέον όχι μόνο με την ομορφιά, αλλά και με την επιτυχία.

Η υπερβολική καθαριότητα, όμως, όπως τουλάχιστον λένε οι δύο παραπάνω επιστήμονες, μπορεί τελικά να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά: Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε μπάνιο σύμφωνα με τους επιστήμονες

Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία του νερού κατά τη διάρκεια του μπάνιου;

Πιο συγκεκριμένα, λένε οι ειδικοί, το να κάνει κανείς μπάνιο πολύ συχνά και μάλιστα με καυτό νερό, μπορεί να αφυδατώσει και να ερεθίσει το δέρμα, να απομακρύνει τα καλά βακτήρια που υπάρχουν σε κάθε υγιή επιδερμίδα και να δημιουργήσει μικρές ρωγμές που θέτουν τον οργανισμό πιο επιρρεπή στις μολύνσεις.

Επίσης, και οι δύο γιατροί συμφωνούν στο ότι οι γονείς δεν θα πρέπει να κάνουν μπάνιο τα μωρά και τα μικρά παιδιά καθημερινά. Η έκθεση σε βακτήρια και βρωμιές από μικρή ηλικία κάνει το δέρμα λιγότερο ευαίσθητο και αποτρέπει αλλεργίες και δερματικά προβλήματα, όπως εκζέματα.

Παρόλο, λοιπόν, που οι δραστηριότητές σας και οι κλιματολογικές συνθήκες επηρεάζουν, βέβαια, το πόσο συχνά θέλετε να καθαριστείτε, μπορείτε να αποφύγετε το καθημερινό πλύσιμο και να απολαμβάνετε ένα μπάνιο κάθε δύο με τρεις μέρες.

Α νιώθετε την ανάγκη να καθαρίζετε καθημερινά τα μέρη του σώματός σας που παράγουν την πιο έντονη δυσοσμία (μασχάλες, γεννητικά όργανα, την περιοχή κάτω από το στήθος), η πρόταση των ειδικών είναι  κάνετε με ένα υγρό πανάκι ή ένα υγρομάντηλο, αντί να κάνετε μπάνιο.

Ωστόσο, καταλήγουν οι ειδικοί, καλό είναι να αλλάζετε εσώρουχα καθημερινά, καθώς αυτά είναι που συγκεντρώνουν τα περισσότερα βακτήρια και το λίπος που φυσιολογικά αποβάλλει ο οργανισμός.

Μπορεί οι επιστήμονες να λένε ότι το …πολύ μπάνιο δεν κάνει καλό, όμως σε χώρες όπως η Ελλάδα είναι απαραίτητο. Ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Εμείς πάντως προτείνουμε να γίνει σχετική έρευνα και σε πιο ζεστές χώρες, καθώς σίγουρα τα αποτελέσματά τους θα είναι διαφορετικά.  Άλλωστε όλα είναι θέμα υγιεινής!

i-diakopes.gr

Comments are closed.

%d bloggers like this: