ΔΝΤ: Έγκριση της εκταμίευσης δόσης 890 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία
30 June 2023
Λίμνη Κάρλα: Ένα έργο ζωής – Συνεχίζονται από την Περιφέρεια  Θεσσαλίας τα έργα για την  δωρεάν άρδευση  επιπλέον 20.000 στρεμμάτων
30 June 2023

Ισραήλ: Η Μοσάντ συνέλαβε άνδρα που σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση κατά Ισραηλινών στην Κύπρο

Η ισραηλινή Μοσάντ ανακοίνωσε σήμερα πως πράκτορές της συνέλαβαν στο Ιράν τον άνδρα που φέρεται να σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση κατά Ισραηλινών στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας πως η ανάκρισή του «σε ιρανικό έδαφος» οδήγησε στην εξάρθρωση του δικτύου από τις κυπριακές αρχές.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε εκδώσει ανακοίνωση την Κυριακή, χαιρετίζοντας την επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών «η οποία απέτρεψε ιρανική τρομοκρατική επίθεση εναντίον Ισραηλινών στην Κύπρο», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Κυπριακά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές που δεν κατονομάζονταν, είχαν μεταδώσει πως απετράπη σχέδιο επίθεσης κατά ισραηλινών ή εβραϊκών στόχων, το οποίο εκπονήθηκε από υπόπτους στα Κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τη Μοσάντ, ένας Ιρανός ονόματι Γιουσέφ Σαχαμπαζί Αμπασαλίλου «συνελήφθη» κατά τη διάρκεια «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης σε ιρανικό έδαφος». Κατά την ανάκρισή του φέρεται να ομολόγησε ότι «έλαβε λεπτομερείς οδηγίες και όπλα από ανώτερους αξιωματικούς των Φρουρών της Επανάστασης» για να δολοφονήσει έναν ισραηλινό επιχειρηματία στην Κύπρο.

Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Μοσάντ, διακρίνεται ο συλληφθείς να δίνει λεπτομέρειες για την άφιξή του στην Κύπρο και τις προετοιμασίες της απόπειρας δολοφονίας του Ισραηλινού με τη βοήθεια «Πακιστανών» που βρίσκονταν στο νησί. Αφηγείται ότι έλαβε εντολή να επιστρέψει στο Ιράν, επειδή η κυπριακή αστυνομία βρισκόταν στα ίχνη του.

Χάρη στις πληροφορίες που έδωσε στους ανακριτές, «εξαρθρώθηκε ο τρομοκρατικός πυρήνας κατά τη διάρκεια επιχείρησης των κυπριακών υπηρεσιών ασφαλείας», σημειώνει η Μοσάντ, αναφερόμενη σε «μπαράζ συλλήψεων την προηγούμενη εβδομάδα στην Κύπρο».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: