Δ. Παπαστεργίου: Να αξιοποιήσουμε τις προτάσεις της έκθεσης Πισσαρίδη, για να πάμε τη χώρα και τους δήμους μας μπροστά
27 Νοεμβρίου 2020
Κοινωνικό «πακέτο» ύψους 107 εκατ. ευρώ για την στήριξη της απασχόλησης στις λιγνιτικές περιοχές την περίοδο 2021-2022
27 Νοεμβρίου 2020

Καίριο πλήγμα του ΣτΕ στο υδροηλεκτρικό Μεσοχώρας

Σε νέες περιπέτειες, με κίνδυνο ακόμα και την ματαίωσή του, εισέρχεται η κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα Τρικάλων.

Με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, μετά από αίτηση που είχαν καταθέσει κάτοικοι της Μεσοχώρας, που απαρτίζουν τον Σύνδεσμο Κατακλυζομένων.

Το έργο, που αποτελεί σκέλος της εκτροπής του Αχελώου και επρόκειτο να υλοποιηθεί ανεξάρτητα από αυτή σύμφωνα και με τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σχοινοβατεί για περισσότερα από 20 χρόνια ενώ τα έργα υποδομής στην περιοχή έχουν απορροφήσει περίπου 500 εκ. ευρώ χωρίς να υπάρξει υλοποίηση λόγω της αβελτηρίας του ελληνικού κράτους.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣτΕ η ακύρωση της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων οφείλεται στους εξής λόγους:

Περίληψη της Απόφασης:

Ε’ Τμήμα (7μελούς σύνθεσης) 2230/2020, Δικ. 12/6/2019,

Με την απόφαση Ε’ ΣτΕ 2230/2020 το Δικαστήριο κάνει δεκτή την αίτηση ακύρωσης του Συνδέσμου Ιδιωτών Κατακλυζομένου Οικισμού Μεσοχώρας κατά της ΑΕΠΟ του έργου, κρίνοντας ότι

Το έργο δεν έρχεται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Εθνικού & Περιφερειακού Σχεδιασμού

Οι Υδρομορφολογικές αλλοιώσεις που θα επέλθουν στα ποτάμια Υδατικά Συστήματα των ποταμών Αχελώου και Πηνειού έχουν αξιολογηθεί στο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλίας με την εξέταση του έργου βάσει του άρθρ. 4 παρ. 7 της Οδηγίας 2000/60. Η ως άνω εξέταση τεκμηρίωσε την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σκοπιμότητα του έργου και αιτιολόγησε ως υπαγορευμένη από υπέρτερο δημόσιο συμφέρον την αναγκαιότητα εξαίρεσης από την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Οδηγίας 2000/60.

Το ΥΗΕ ΜΕσοχώρας είναι συμβατό με το Ν. 3199/2032 (νόμος περί διαχείρισης υδάτων) σχετικά με την άδεια χρήσης ύδατος, με το Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Ελλάδας στο οποίο έχει κριθεί ως έργο πρώτης προτεραιότητας. Στο ΜΠΕ αναφέρεται ότι το έργο είναι ανεξάρτητο και αυτόνομο.

Όμως, στην Αναθεώρηση των ΣΔΛΑΠ το Δεκέμβριο 2017, δηλαδή μετά την έκδοση της ΑΕΠΟ δεν προβλέπονταν πλέον τα έργα μεταφοράς ύδατος από τη μία Λεκάνη Απορροής (Ηπείρου) στην άλλη (Θεσσαλίας). Επίσης, τον Οκτώβριο 2019 έγινε αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου Θεσσαλίας και καταργήθηκε η προηγούμενη απόφαση έγκρισή του του 2003. Στο νέο χωροταξικό δεν γίνεται καμία μνεία για μεταφορά ύδατος στη λεκάνη του Πηνειού από τη λεκάνη του Αχελώου.

Επομένως, και επειδή δεν εχώρησε επανεξέταση της ΑΕΠΟ και συμβατότητά της με τις αναθεωρήσεις ΣΔΛΑΠ και με αναθεωρημένο χωροταξικό, η ΑΕΠΟ απώλεσε το νόμιμο έρεισμά της.

Ενόψει αυτών, γίνεται δεκτή η αίτηση ακύρωσης και η απόφαση ακυρώνεται.

Ο Δήμος Πύλης

Στην απόφαση του ΣτΕ, με την οποία κάνει δεκτό το αίτημα του Συνδέσμου Κατακλυζομένων για την ακύρωση του έργου της Μεσοχώρας, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του Δήμου Πύλης, μηχανικός Στέφανος Παιδής, μιλώντας στην Ραδιοφωνική Λέσχη Τρικάλων.

Ο κ. Παιδής χαρακτήρισε την απόφαση κακή, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον προβληματισμό του για το μέλλον του έργου.

Συγκεκριμένα είπε:

«Θεωρώ ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι κακή, γιατί δείχνει ότι δεν θα γίνει πια το φράγμα της Μεσοχώρας. Μπαίνει τέλος στο έργο αυτό, για να προχωρήσει θα πρέπει να θεσπιστούν πολύ συγκεκριμένοι νόμοι και δύσκολο πλέον θα υλοποιηθεί. Η αρχική ΑΕΠΟ ήταν σωστή, αλλά έπρεπε να γίνει αναθεώρηση της γιατί άλλαξαν τα σχέδια.

Εκεί πάτησε το ΣτΕ, αν και η ΑΕΠΟ μιλάει μόνο για το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και όχι για την εκτροπή του Αχελώου».

Comments are closed.

Αρέσει σε %d bloggers: