Δυνατότητα μεταπήδησης από «ΕΣΤΙΑ» σε «ΚΑΛΥΨΗ» για σπίτια που φιλοξένησαν αιτούντες άσυλο
17 January 2023
Το μοντέλο Ερντογάν
17 January 2023

Καλιφόρνια: Μετρά τις ζημιές μετά από μέρες θανατηφόρων καταιγίδων

Οι αρχές στην Καλιφόρνια θα αποτιμούσαν τις ζημιές τη Δευτέρα, αφού ένα κύμα καταιγίδων σκότωσε τουλάχιστον 19 ανθρώπους, παρέσυρε δεκάδες σπίτια και ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Η πολιτεία αναμενόταν να κάνει ένα διάλειμμα από τη βροχή τη Δευτέρα, αλλά οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν ότι είναι πιθανές οι κατολισθήσεις λάσπης και βράχων σε φαράγγια και απότομους λόφους, καθώς το έδαφος είναι κορεσμένο μετά από τρεις εβδομάδες βροχής και χιονιού. Οι τοπικές και πολιτειακές δηλώσεις έκτακτης ανάγκης παρέμειναν σε ισχύ στην κομητεία του Λος Άντζελες και σε δεκάδες άλλες κομητείες, καθώς η πολιτεία αρχίζει να ξεθάβει.

Μικρές καταιγίδες παρέμειναν νωρίς τη Δευτέρα από το Σαν Φρανσίσκο μέχρι την κεντρική Καλιφόρνια και μερικά εκατοστά χιονιού έπεσαν στους πρόποδες των Σιέρα, ανέφερε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

“Πλησιάζει στο τέλος του καθώς μιλάμε”, δήλωσε ο μετεωρολόγος Γουίλιαμ Τσώρτσιλ το πρωί της Δευτέρας στο Κέντρο Πρόγνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (NWS) στο Κολέγιο Παρκ του Μέριλαντ.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε το Σάββατο το αίτημα της Καλιφόρνιας για την κήρυξη ομοσπονδιακής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, καθιστώντας διαθέσιμη ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για την ενίσχυση των προσπαθειών ανάκαμψης στις τρεις κομητείες που επλήγησαν περισσότερο από τις καταιγίδες: Merced, Sacramento και Santa Cruz.

Από τις 26 Δεκεμβρίου, η Καλιφόρνια πλήττεται από μια σειρά ατμοσφαιρικών ποταμών – καταιγίδων που μοιάζουν με ποτάμια στον ουρανό και μεταφέρουν υγρασία από τους τροπικούς της Γης σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη, ρίχνοντας τεράστιες ποσότητες βροχής.

Ο Τσώρτσιλ δήλωσε ότι μετά από ξηρές ημέρες την Τρίτη και το μεγαλύτερο μέρος της Τετάρτης, μια μικρή, αδύναμη καταιγίδα θα κάνει ένα “φευγαλέο χτύπημα” αργά την Τετάρτη στη Βόρεια και Κεντρική Καλιφόρνια και στη συνέχεια θα φυσήξει νότια.

Πηγή: Reuters

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: