Καναδάς: Πύρινος εφιάλτης με 87 εστίες
21 May 2023
Live Εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό
21 May 2023

Κατέλαβαν οι Ρώσοι το Μπαχμούτ; «Νομίζω πως όχι»- Σύγχυση με την δήλωση Ζελένσκι

Σύχγυση επικράτησε σήμερα σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος με δήλωσή του φάνηκε να επιβεβαιώνει την απώλεια της πόλης του Μπαχμούτ και την κατάληψή της από τη Ρωσία.

Ωστόσο, το Κίεβο ανακοίνωσε λίγο αργότερα πως εξακολουθεί να μάχεται για τον έλεγχο της ανατολικής πόλης Μπαχμούτ.

Η σύγχυση δημιουργήθηκε όταν ερωτηθείς πριν από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ιαπωνία, αν η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των Ουκρανών, αφού οι Ρώσοι υποστήριξαν πως την κατέλαβαν πλήρως, ο Ζελένσκι δήλωσε στους δημοσιογράφους, «πιστεύω πως όχι». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Διότι σήμερα, το Μπαχμούτ βρίσκεται μόνο στις καρδιές μας».

Ωστόσο, ο υπεύθυνος Τύπου του Ζελένσκι διευκρίνισε αργότερα πως ο πρόεδρος απάντησε μ’ αυτό τον τρόπο σε ένα άλλο μέρος της ερώτησης. «Ερώτηση δημοσιογράφου: οι Ρώσοι είπαν πως κατέλαβαν το Μπαχμούτ», έγραψε στο Facebook ο Σέρχιι Νικιφόροφ. «Απάντηση προέδρου: Πιστεύω πως όχι». Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε στα ουκρανικά: «Μ’ αυτό τον τρόπο, ο πρόεδρος αρνήθηκε πως το Μπαχμούτ κατελήφθη».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ισχυρίσθηκε χθες πως κατέλαβε πλήρως την ισοπεδωμένη πλέον ανατολική ουκρανική πόλη. Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη σήμερα τη μισθοφορική δύναμη Wagner και τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις γι’ αυτό που αποκάλεσε «απελευθέρωση» του Μπαχμούτ, το οποίο η Ρωσία ονομάζει Αρτιομόφσκ, χρησιμοποιώντρας την ονομασία που είχε η πόλη κατά τη σοβιετική εποχή.

Σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, ο Πούτιν αναφέρει πως η μάχη -η πιο μακροχρόνια και αιματηρή του πολέμου, ο οποίος διαρκεί ήδη 15 μήνες- πήρε τέλος με νίκη της Ρωσίας και πως όλοι όσοι αρίστευσαν σ’ αυτή από την πλευρά της Μόσχας θα τιμηθούν με κρατικά βραβεία.

«Ο Αρχηγός του Κράτους συνεχάρη τις ομάδες επίθεσης της Βάγκνερ, καθώς και όλα τα μέλη των μονάδων των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, που τους παρείχαν την απαραίτητη υποστήριξη και πλευρική κάλυψη, για την ολοκλήρωση της επιχείρησης να απελευθερώσουν το Αρτιομόφσκ (Μπαχμούτ)», ανφέρεται στη δήλωση. «Σε όλους αυτούς που διακρίθηκαν θα απονεμηθούν κρατικά βραβεία», προστίθεται.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: