Καθαρισμός του  ποταμού Κακάρα, αποστραγγιστικών τάφρων  στην Πασχαλίτσα και της αριστερής παράτραφου του Σοφαδίτη στην Κυψέλη από την  Περιφέρεια Θεσσαλίας
24 February 2023
Μεγάλες προκρίσεις για ΑΕΚ Λάρνακας, Σερίφ και Βασιλεία
24 February 2023

Καταγραφή αξιόλογων κτισμάτων της Καρδίτσας από το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας (+Φωτο +Βίντεο)

Παρακαταθήκη για την μελέτη, τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Καρδίτσας αποτελεί η προσπάθεια του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας να καταγράψει μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας όλα τα αξιόλογα από αρχιτεκτονικής πλευράς κτίρια που αποτελούν τοπόσημα για την πόλη, καθώς και την ευρύτερη περιοχή, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύουν και την προσφορά του μηχανικού στην κοινωνία.

Το έργο «Καταγραφή, κωδικοποίηση και αξιοποίηση της Αρχιτεκτονικής μας Κληρονομιάς» και  η διαδικτυακή πλατφόρμα που αναπτύχθηκε στο πλαίσιό του, στην οποία παρουσιάζονται, μέχρι στιγμής, 437 κτίρια της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων με ιδιαίτερη αξία, από ιστορική, τεχνική και αρχιτεκτονική σκοπιά παρουσιάστηκε απόψε (Πέμπτη 23/2), στο Παυσίλυπο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Νομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσας – Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που συνδυάστηκε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, την οποία ευλόγησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΝΕ Καρδίτσας του ΤΕΕ- ΚΔΘ κ. Αθ. Μπίτης, ο Πρόεδρος της Δοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ-ΚΔΘ, κ. Νίκος Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας και πρώην Πρόεδρος της ΝΕ κ. Βασ. Τσιώνας, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δημ. Παπαγιαννιδης, ο βουλευτής κ. Γ. Κωτσός, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κων. Νούσιος και ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασ. Τσιάκος, ενώ μηνύματα απέστειλαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κων. Τσιάρας και οι βουλευτές κ.κ Ασ. Σκόνδρα και Σπ. Λάππας.

Ακολούθησε η παρουσίαση του έργου από τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό και μέλος του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ Δημήτρης Πετρωτό, Υπεύθυνο της Ομάδας Εργασίας στην οποία συμμετέχουν επίσης οι: Βαρελά Σταυρούλα, Βλαχάβα Δήμητρα, Γαλάνη Βασιλική, Κανδήλα Μαρία, Καστανάρα Χαρά, Παραφέστα Μελίνα, Τζήμα Ελένη, Τσιαβέ Ευφροσύνη, Χαβαλέ Μαριέττα, Χαβαλέ Σταυρούλα, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί, μέλη του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ και ο Κυριάκος Γεώργιου, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός, μέλος του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ.

Τι αφορά το έργο της καταγραφής των αξιόλογων αρχιτεκτονικά κτισμάτων

Πρόκειται όπως ανέφερε στο χαιρετισμό του και ο Πρόεδρος της Δοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ-ΚΔΘ, κ. Νίκος Παπαγεωργίου για μια πρωτοβουλία που έχει τις ρίζες της πίσω στο 1994 όταν το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας συνέστησε την ομάδα εργασίας “Καταγραφή αξιόλογων κτισμάτων Λάρισας”, στο πλαίσιο της οποίας είχαν καταγραφεί 76 κτίρια, εκ των οποίων σήμερα διασώζονται μόλις 39. Με σκοπό την καταγραφή, την ανάδειξη και την προστασία των αρχιτεκτονικών τοπόσημων, η σημερινή διοίκηση του ΤΕΕ-ΚΔΘ αποφάσισε να συνεχίσει και να εμπλουτίσει αυτό το έργο, καθώς και να το επεκτείνει συμπεριλαμβάνοντας εκτός από τη Λάρισα και τα κτίρια που βρίσκονται στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Καρδίτσας.

Η πλατφόρμα του ΤΕΕ-ΚΔΘ, που είναι ήδη στον «αέρα» στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tee-kdth.gr/axiologa, αποτελεί ένα σύνθετο και μεγάλης έκτασης έργο, το οποίο είναι δυναμικό, καθώς η λίστα των κτιρίων θα εμπλουτίζεται διαρκώς, ενώ κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης ή φορέας θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει τις δικές τους προτάσεις για κτίρια τα οποία δύνανται να χαρακτηριστούν ως αξιόλογα και να συμπεριληφθούν στην πλατφόρμα.

Η έκταση του έργου όμως δεν σταματά στην καταγραφή, καθώς η Ομάδα Εργασίας, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αναπτύσσοντας εφαρμογή αναζήτησης και απεικόνισης των εν λόγω κτιρίων σε περιβάλλον Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS). Μέσω της εφαρμογής οι χρήστες της και κάθε ενδιαφερόμενος, θα έχει πρόσβαση σε οπτικοποιημένες πληροφορίες  γεωγραφικής, αρχιτεκτονικής, ιστορικής/λαογραφικής και νομικής φύσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες είτε σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου, είτε μέσω λογισμικού QGIS, είτε μέσω διαδραστικής πλατφόρμας με υπόβαθρο GOOGLE MAPS.

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι το όλο έργο εντάσσεται στην προσπάθεια του Τεχνικού Επιμελητηρίου να συμβάλλει στην καταγραφή, κωδικοποίηση, και αξιοποίηση της Αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς και παράλληλα, με την Τράπεζα γης, στην δημιουργία μίας ψηφιακής τράπεζας πληροφοριών για τα κτίρια της Ελλάδας (διατηρητέα και μη) που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE-%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%B5%CE%B5-%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF

Comments are closed.