Αυστρία: Το κυβερνών κόμμα κατηγορεί το ακροδεξιό για διευκόλυνση της ρωσικής κατασκοπείας
6 April 2024
Θα «απαγάγουν» με ελικόπτερο νεαρή όρκα που αρνείται να εγκαταλείψει την νεκρή μητέρα της και κινδυνεύει η ζωή της (βίντεο)
6 April 2024

Καταργείται και ενοποιείται με το Πρωτοδικείο το Ειρηνοδικείο Καρδίτσας

Την κατάργηση του Ειρηνοδικείου και την ενοποίησή του με το Πρωτοδικείο Καρδίτσας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης» που τέθηκε σε διαβούλευση.

Πιο συγκεκριμένα στο Σχέδιο νόμου και στο Άρθρο 4 «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης – Οργανικές θέσεις δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων» αναφέρεται το εξής: «Τα ειρηνοδικεία καταργούνται και επέρχεται ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης. Τα καταργούμενα ειρηνοδικεία που αναφέρονται στο άρθρο 6 διατηρούνται ως περιφερειακές έδρες των πρωτοδικείων στα οποία υπάγονται.»

Στη συνέχεια στο Άρθρο 6 «Αναδιάρθρωση πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού και καθορισμός της κατά τόπο αρμοδιότητάς τους» το σχέδιο νόμου αναφέρει τα εξής

«Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (πρώην Νομός Καρδίτσας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καρδίτσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καρδίτσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καρδίτσας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Το Ειρηνοδικείο Καρδίτσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρoνται στο Πρωτοδικείο Καρδίτσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καρδίτσας ορίζονται ως ακoλούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτoδικείου Καρδίτσας ανέρχονται σε τριάντα εννέα (39).»

Γ. Ανυφαντής: «Δεν μας θίγει άμεσα η χωροταξική αναδιάρθρωση

Ερωτηθείς από το KarditsaLive.Net για τις αλλαγές που επιφέρει το προωθούμενο σχέδιο νόμου και κατά πόσο αυτές δημιουργούν πρόβλημα σε τοπικό επίπεδο, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Γ. Ανυφαντής ανέφερε ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης προώθησαν τελικά το «ήπιο» σχέδιο της κατάργησης των Ειρηνοδικείων και της ενοποίησής τους με τα οικεία Πρωτοδικεία αντί των πιο ακραίων σεναρίων για συγχωνεύσεις Πρωτοδικείων που περιελάμβανε η πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας, τυχόν υιοθέτηση των οποίων θα οδηγούσε πιθανότατα στη συγχώνευση του Πρωτοδικείου Καρδίτσας με αυτό των Τρικάλων με έδρα στην γειτονική πόλη, κάτι που θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα. «Το παρόν σχέδιο νόμου δεν μας θίγει άμεσα, δείχνει όμως ότι η επικρατούσαν τάση είναι οι ενοποιήσεις, γι’ αυτό και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κάτι δυσμενέστερο στο μέλλον. Ως Δικηγορικός Σύλλογος είμασταν από τους πρώτους που αντιδράσαμε με παρεμβάσεις μας όταν υπήρχαν αναφορές για συγχώνευση των Πρωτοδικείων Καρδίτσας και Τρικάλων, κάτι που στην παρούσα φάση αποφεύχθηκε. Με δεδομένο πάντως ότι το Πρωτοδικείο Καρδίτσας είναι ένα μεσαίο προς μεγάλο Πρωτοδικείο – 28ο σε σύνολο 63- πιστεύουμε ότι θα έπρεπε το σχέδιο νόμου να προβλέπει και δεύτερη θέση Προέδρου Πρωτοδικών»

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%B5%CF%8D%CF%87%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CF%89%CE%BD

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: