Πόλο: Ώρα τελικού για την Εθνική – Διεκδικεί το χρυσό απέναντι στην Ουγγαρία
29 July 2023
Αποκάλυψη τώρα
29 July 2023

Καύσωνας: Ποιες ελληνικές θάλασσες «έβρασαν»

Το πρόσφατο κύμα καύσωνα που βίωσε η χώρα μας για δεκαπέντε ημέρες δοκίμασε τις αντοχές του πληθυσμού και κατέστησε δύσκολη την αντιμετώπηση των πυρκαγιών. Πέρα από αυτά όμως, επηρέασε επίσης σημαντικά και τη θερμοκρασία στην επιφάνεια των ελληνικών θαλασσών.

Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η άνοδος θερμοκρασίας ήταν έως και 5 βαθμούς Κελσίου.

Έπειτα από την επεξεργασία δορυφορικών δεδομένων, παρουσιάζονται οι διαφορές της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας, πριν (5 Ιουλίου) και μετά το κύμα καύσωνα (27 Ιουλίου 2023).

Με κόκκινες αποχρώσεις απεικονίζεται η αύξηση και με μπλε η μείωση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια των ελληνικών θαλασσών, όπως μετρήθηκε την 27η Ιουλίου, συγκριτικά με την αντίστοιχη θερμοκρασία την 5η Ιουλίου 2023.

Στο διάγραμμα διακρίνονται:

  • η μεγάλη αύξηση κατά 4 με 5 °C στο Νότιο Ιόνιο
  • η αύξηση κατά 3 με 4 °C στο Βορειοδυτικό Αιγαίο
  • η μικρή αύξηση κατά 1 με 2 °C στο Κεντρικό Αιγαίο και η σχεδόν μηδενική διαφορά και μικρή πτώση της θερμοκρασίας στο Ανατολικό Αιγαίο

Ιδιαίτερα για την περιοχή του Νότιου Ιονίου, την Πέμπτη 27 Ιουλίου η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας υπολογίστηκε πάνω από 30 °C, η οποία αποτελεί πολύ υψηλή τιμή για την εποχή.

Αντιθέτως, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας μετρήθηκαν στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου (~ 24 °C).

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: