Αλλαγή ώρας
24 October 2019
Έρευνα της Greenpeace: Οι Έλληνες γνωρίζουν τη σημασία της ανακύκλωσης αλλά αγνοούν βασικές πληροφορίες
24 October 2019

Κτηματολόγιο : Καμμία παράταση, 5 μέτρα διευκόλυνσης

Το Κτηματολόγιο ανακοίνωσε χθες ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία περαιτέρω παράταση από τις προβλεπόμενες προθεσμίες.

«Καμία άλλη παράταση στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων δεν πρόκειται να δοθεί» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά το Κτηματολόγιο στην ανακοίνωσή του, καλώντας τους πολίτες «να ανταποκριθούν άμεσα στην δήλωση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους προκειμένου να ωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων αλλά και για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας»

Ταυτόχρονα διευκρινίζει ότι η «καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων». Επισήμανε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα πρόστιμα, τα οποία, υπό περιπτώσεις, είναι αρκετά «τσουχτερά».

Οι περιφερειακές ενότητες στις οποίες λήγει η διορία εμπρόθεσμων δηλώσεων έως τις 31 Οκτωβρίου 2019 είναι οι εξής :

Δράμας – Ξάνθης,
Θάσου – Ροδόπης,
Γρεβενών,
Ιωαννίνων,
Βοιωτίας – Φωκίδας,
Ευρυτανίας – Φθιώτιδας,
Αιτωλοακαρνανίας,
Ηλείας,
Αρκαδίας,
Λασιθίου,
Ηρακλείου,
Δυτικής Αττικής
και Μαγνησίας.

Το Κτηματολόγιο υπενθυμίζει ότι βρίσκονται σε ισχύ πέντε μέτρα διευκόλυνσης :

·Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων σε περιόδους αιχμής, όπως συμβαίνει κατά κανόνα στις τελευταίες ημέρες συλλογής δηλώσεων, το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ για την αποφυγή της πολύωρης αναμονής πολιτών, εφαρμόζει την διαδικασία διαπίστωσης «εμπρόθεσμης προσέλευσης», προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσης τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού.
·Παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες από τους Αναδόχους στα Γραφεία Κτηματογράφησης από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με την διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, έγγραφα, εντοπισμό, κλπ.
·Εναλλακτικά της επίσκεψης των πολιτών στα Γραφεία Κτηματογράφησης, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων μέσα από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου.
·Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης δωρεάν υπηρεσίας για τον εντοπισμό και την οριοθέτηση ακινήτου με χρήση εφαρμογής μέσω κινητού τηλεφώνου.
·Παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής του παγίου τέλους με δόσεις μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ελληνικό Κτηματολόγιο καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο 210 6505600 ή στον τετραψήφιο αριθμό 1015, ή να επισκεφθούν την επίσημη ιστοσελίδα: www.ktimatologio.gr.

Comments are closed.

%d bloggers like this: