ΔΕΥΑ Τρικάλων: Μείωση 50% στο τιμολόγιο για 3.500 νοικοκυριά
13 November 2019
Λεμόνι: Τα οφέλη και οι μύθοι για τον χυμό του
13 November 2019

Κ. Χατζηδάκης: Οι 7 άξονες της κυβέρνησης για την ανακύκλωση

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης συνομιλεί με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων, Αθήνα, Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Τους 7 άξονες της κυβέρνησης για την ανακύκλωση παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση για τα 30 χρόνια της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.
Ο κ. Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του, σημείωσε πως «στα απορρίμματα ο στόχος μας ως υπουργείο και ως κυβέρνηση, είναι να περάσουμε σε ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Και να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που λιμνάζουν, δυστυχώς, εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας».

«Σ’ αυτή την κατεύθυνση, η πολιτική της κυβέρνησης για την ανακύκλωση υλοποιείται σε συγκεκριμένους άξονες:

 1. Επικαιροποιούμε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και τα αντίστοιχα Περιφερειακά Σχέδια (ΠΕΣΔΑ), με σκοπό να μπορεί η χώρα να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα της διαχείρισης των αποβλήτων στην Ελλάδα. Το υφιστάμενο Σχέδιο προέβλεπε 26% ταφή το 2020, ενώ σήμερα το ποσοστό βρίσκεται ακόμα στο επίπεδο του 80%. Γεγονός που –προφανώς- το καθιστά μη ρεαλιστικό. Τα νέα Σχέδια θα έχουν στόχους εφικτούς, μετρήσιμους με προοπτική τετραετίας.
 2. Ενισχύουμε τις προσπάθειες ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή. Και δημιουργούμε το πέμπτο ρεύμα των βιοαποβλήτων με τους καφέ κάδους. Στόχος είναι μέχρι το τέλος της 4ετίας να έχουμε καφέ κάδους σε όλη την Ελλάδα.
 3. Επεκτείνουμε τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στα ΣΔΙΤ. Τα Γιάννενα, οι Σέρρες και η Δυτική Μακεδονία είναι πετυχημένα παραδείγματα καλών πρακτικών που μας δείχνουν τον δρόμο. Δεν μπορούμε να αφήνουμε άλλο τις ιδεοληψίες να μας καταδικάζουν στη στασιμότητα!
 4. Επίσης, εστιάζουμε στην προστασία του τουριστικού μας προϊόντος. Φτάνει με τις εικόνες τις ντροπής που διασύρουν τη χώρα μας διεθνώς! Στοχεύουμε το καλοκαίρι του 2020 να μην υπάρχουν σκουπίδια στους δρόμους των τουριστικών περιοχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Κέρκυρα. Προχωρήσαμε σε συμφωνία με τους 3 Δήμους της Κέρκυρας, καθώς και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, για μεταφορά των απορριμμάτων του νησιού στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη. Έτσι δίνουμε στην Κέρκυρα μια μεγάλη ανάσα, μέχρι να λειτουργήσει η μονάδα στο Τεμπλόνι το 2023.
 5. Φυσικά, η επίτευξη των όσων αναφέρω χρειάζονται -εκτός από τον σωστό σχεδιασμό- και τους απαραίτητους πόρους. Προτεραιότητά μας, λοιπόν, είναι να αντιμετωπίσουμε τα πολύ χαμηλά επίπεδα απορροφητικότητας ευρωπαϊκών πόρων στην κατηγορία έργων για τη διαχείριση απορριμμάτων και να πετύχουμε τη συμβασιοποίηση νέων έργων αξίας 700 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021.
 6. Στον τομέα της ανακύκλωσης προχωράμε σε αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου. Προς την κατεύθυνση αυτή, συμφωνήσαμε τον διπλασιασμό των κονδυλίων για την απόκτηση μπλε κάδων και απορριμματοφόρων για όλη την επικράτεια, στοχεύοντας σε 100% κάλυψη στην 4ετία.Ελαφρύνσεις τιμολογίων ύδρευσης στο 50% για 3.500 τρικαλινά νοικοκυριά αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων.Υιοθετώντας την επίσης ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΤ, υλοποιεί την ελάφρυνση για ευπαθείς ομάδες.
  Όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Σώματος την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019, οι ελαφρύνσεις αφορούν σε
  – τρίτεκνους,
  – πολύτεκνους,
  – ΑμεΑ,
  – δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (Κ.Ε.Α.).
  Επίσης,
  – θεσπίζεται ειδικό τιμολόγιο κατανάλωσης νερού για τα υδρόμετρα που υδροδοτούν ακίνητα ή εκτάσεις στον Δήμο Τρικκαίων
  – μειώνονται τα τέλη σύνδεσης με το δίκτυο ακαθάρτων υδάτων στο συνοικισμό Ριζαριού, λόγω του γειτονικού Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης
  – δεν θα υπάρχει χρέωση χρήσης του δικτύου ακαθάρτων για 10 έτη από την ημερομηνία που η ΔΕΥΑΤ καλεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων να προσέλθουν για σύνδεση αυτών με το κατασκευασμένο δίκτυο ακαθάρτων υδάτων
  Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι είναι «μια οφειλόμενη υποχρέωση. Μια καλή στιγμή της ΔΕΥΑΤ, που εδώ και καιρό σχεδιάζαμε, ώστε να είναι δίκαιη, συμβαδίζοντας με τις ανάγκες της κοινωνίας».
  Και επεσήμανε ότι οι ελαφρύνσεις γίνονται λόγω της κερδοφορίας της ΔΕΥΑΤ, υπενθυμίζοντας και τα έργα που η επιχείρηση υλοποιεί: αποχέτευση σε Ριζαριό, Πυργετό, Σωτήρα, Πάσχου 2, μελέτη για Πλάτανο – Ρίζωμα, μελέτη για Καλονέρι, Αμπελάκια, Φλαμουλάκι, για τον σχεδόν διπλασιασμό του βιολογικού καθαρισμού, για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στην πόλη των Τρικάλων, μαζί με τις ήδη προηγηθείσες παρεμβάσεις και έργα σε χωριά.
  Και επεσήμανε ότι προφανώς και θα ήθελε να μειωθούν τα δημοτικά Τέλη, αλλά αυτό δεν το επιτρέπει ακόμη η οικονομική κατάσταση του Δήμου. Εφερε, δε, ως ενισχυτικό παράδειγμα για αυτό, τα περίπου 3,5 εκ. € που ετησίως δαπανά ο Δήμος για τα τοκοχρεολύσια.
  Ο δε πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ κ. Χρήστος Αναστασίου, απαντώντας σε ερωτήσεις και παρεμβάσεις επικεφαλής και συμβούλων των συνδυασμών της αντιπολίτευσης, σημείωσε τη μεγάλη σημασία της συγκεκριμένης απόφασης.
  Οι εκπτώσεις είναι της τάξης του 50% και θεσπίζονται ειδικά κριτήρια και προσαυξήσεις για την κάθε κατηγορία. Η απόφαση μεριμνά και για τα θέματα των χρεώσεων σε χωριά με τον διαφορετικό τρόπο μέτρησης.

Ταυτόχρονα, ενισχύουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση με εξοπλισμό για αποκομιδή από μπλε κάδους, την εφαρμογή άλλων ρευμάτων συλλογής όπου είναι εφικτό, και τη δρομολόγηση πιλοτικών προγραμμάτων επιβράβευσης των πολιτών (π.χ. έκδοση «πράσινης» κάρτας). Οι δράσεις αυτές συνδέονται, φυσικά, άμεσα με την παροχή κινήτρων για ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, με έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση υλικών.

 1. Ιδιαίτερη προτεραιότητα δική μας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί το ζήτημα της πλαστικής ρύπανσης. Προχωράμε στην ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904 για την απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης μέχρι 2021. Όμως δεν μένουμε εκεί. Σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε μια ευρεία καμπάνια ευαισθητοποίησης για περιορισμό της χρήσης πλαστικού και την προώθηση επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, προωθούμε συνεργασίες με τον δημόσιο τομέα, με σχολεία, με πολιτιστικούς φορείς κλπ, ώστε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη συμμαχία με την κοινωνία».

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: