Κ. Χατζηδάκης: Οι 7 άξονες της κυβέρνησης για την ανακύκλωση
13 November 2019
Η τεχνολογία στην υπηρεσία του δικτύου περιοχών Natura 2000
13 November 2019

Λεμόνι: Τα οφέλη και οι μύθοι για τον χυμό του

Το λεμόνι όντως προσφέρει πολλά θετικά στον οργανισμό μας. Αυτό όμως δε συνεπάγεται πως όλα όσα ακούμε για αυτό ισχύουν.

Τι περιέχει
Αποτελείται κατά 89% από νερό. Το υπόλοιπο είναι κυρίως υδατάνθρακας, με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και διαλυτές ίνες. Οι διαλυτές ίνες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου, ειδικά σε περιπτώσεις δυσπεψίας, νεύρωσης στομάχου κλπ. Το λεμόνι περιέχει βιταμίνη C και Α και ορισμένα φυτοχημικά με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Οφέλη στην υγεία
Έχει αντιμικροβιακή δράση. Οι χυμοί που προέρχονται από το λεμόνι δρούν ενάντια των βακτηρίων, των ιων κλπ. Το γεγονός ότι έχει βιταμίνη C (ο χυμός του σε μικρή ποσότητα) άλλωστε θωρακίζει μερικώς το ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν περιορίζεται ωστόσο μόνο στα θέματα των μικροοργανισμών αλλά θεωρείται πως έχει και αντικαρκινική δράση. Έχει ιδιάζουσα περιεκτικότητά σε φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αποδεδειγμένα αντικαρκινική δράση. Οι φυτικές του ίνες προστατεύουν επιπλέον και το παχύ έντερο. Άλλες πάλι έρευνες θεωρούν πως το λεμόνι λειτουργεί ως αγχολυτικό και με ελαφρά αντικαταθλιπτική δράση.

Μύθοι
Το λεμόνι δεν έχει αποδειχθεί ποτέ ότι μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και αύξηση του μεταβολικού ρυθμού. Τα θρεπτικά συστατικά και στοιχεία που δρουν στο αδυνάτισμα, βρίσκονται σε μικροποσότητες. Επιπλέον ο χυμός λεμονιού δεν αποτοξινώνει ούτε καθαρίζει εσωτερικά το σώμα μας. Το μόνο υγρό στοιχείο που το καταφέρνει αυτό ειναι απλά το νερό. Δεν εξισορροπεί το pH του αίματος, αντικειμενικά καμία διατροφή δεν το αλλάζει ουσιωδώς.

Το λεμόνι δεν κάνει το πρόσωπο να δείχνει νεότερο. Επιπλέον ο χυμός του δε βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής. Αντιθέτως, είναι κακό για το δέρμα να εκτεθεί στον ήλιο μετά από ψέκασμα χυμού λεμονιού. Μπορεί να προξενηθούν εγκαύματα, ερεθισμοί, διχρωμίες.

Οφέλη-Μύθοι
Σίγουρα ο χυμός λεμονιού, ή η ανάμειξη λεμονιού με νερό φαίνεται να έχει ορισμένα οφέλη. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι λειτουργεί ως «πανάκεια» σε διάφορα άλλα οργανικά προβλήματα. Δεν έχουν αποδειχθεί επιστημονικά τα περισσότερα από αυτά τα «οφέλη», για αυτό και είναι μύθοι.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: