Ομαλή η λειτουργία των υπηρεσιών και η εξυπηρέτηση των πολιτών στο νέο Δημαρχείο Καρδίτσας
4 May 2023
Περικλής Μοσχολιδάκης: «…να είμαι επαγγελματίας με ό,τι καταπιάνομαι, να απεχθάνομαι τον θλιβερό ερασιτεχνισμό»
4 May 2023

Λευκός Οίκος: «Βουτιά» του ΑΕΠ και απώλεια 8 εκατ. θέσεων εργασίας σε περίπτωση παρατεταμένης στάσης πληρωμών

Οικονομική καταστροφή σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αναγκαστούν να κηρύξουν στάση πληρωμών για παρατεταμένο χρονικό διάστημα προβλέπουν οι οικονομολόγοι του Λευκού Οίκου, εν μέσω του μπραντεφέρ στο οποίο έχει αποδυθεί με τη Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση για το δημόσιο χρέος.

Οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για οικονομικά ζητήματα υπολογίζουν πως εάν η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην κόσμο πάψει για μεγάλο διάστημα να αποπληρώνει τις οφειλές της, θα χάσει πάνω από 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και θα δει το ΑΕΠ της να κάνει βουτιά 6% και πλέον. Προβλέπουν ακόμη πως η χρηματαγορά θα έχανε το 45% της αξίας της το τρίτο τρίμηνο.

Το λεγόμενο Council of Economic Advisors, οι σύμβουλοι της προεδρίας για οικονομικά θέματα, τόνισε πως ακόμη κι αν κηρυσσόταν στάση πληρωμών από το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ για βραχύ χρονικό διάστημα, η αμερικανική οικονομία θα βίωνε αύξηση της ανεργίας και ύφεση, έστω ελάσσονα.

Η προεδρία έδωσε στη δημοσιότητα αυτό το σενάριο καταστροφής, την στιγμή που ο πρόεδρος Μπάιντεν προσπαθεί να αυξήσει την πίεση στη δεξιά για το δημόσιο χρέος. Ο 80χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος δηλώνει πως οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πρέπει το ταχύτερο και άνευ όρων να ψηφίσουν μαζί με τους Δημοκρατικούς ώστε να αυξηθεί το ανώτατο όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους. Κάλεσε σε συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη 9η Μαΐου τους τέσσερις ηγέτες του Κογκρέσου που αντιπροσωπεύουν τα δυο κόμματα.

Η αντιπολίτευση απαιτεί για να εγκρίνει οποιαδήποτε αύξηση του δημοσίου χρέους να υπάρξουν δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών για μια δεκαετία. Το ζήτημα της αύξησης του ορίου του χρέους, ιδιαιτερότητα των ΗΠΑ, θεωρείτο για πολύ καιρό απλή τυπικότητα, όμως ξάφνου βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης τα χρόνια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην πραγματικότητα έχει ήδη υπερβεί το περίφημο όριο των 31 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τα μέσα του Ιανουαρίου και μέχρι τώρα χειρίζεται το πρόβλημα με λογιστικούς ελιγμούς.

Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία και ψήφος στο Κογκρέσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να υποχρεωθεί από την 1η Ιουνίου να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές σε διάφορες κατηγορίες κοινωνικών δαπανών. Προτού περιπέσει στην κήρυξη στάσης πληρωμών, κρατική χρεοκοπία άνευ προηγουμένου, κατάσταση που θα είχε συνέπειες όχι μόνο για την αμερικανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFPΠηγή: https://www.naftemporiki.gr/finance/world/1467253/leykos-oikos-voytia-toy-aep-kai-apoleia-8-ekat-theseon-ergasias-se-periptosi-paratetamenis-stasis-pliromon/

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: