Καρδίτσα: Σε κλίμα κατάνυξης η περιφορά και η συνάντηση των Επιταφίων στην κεντρική πλατεία (+Φωτο +Βίντεο)
15 April 2023
Οι «μοναδικοί» κάτοικοι του Αγίου Πέτρου Αλοννήσου, του αρχαιότερου βυθισμένου οικισμού στο Αιγαίο
15 April 2023

Λούλα από την Κίνα: ΗΠΑ και Ε.Ε. να σταματήσουν να ενθαρρύνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να ενθαρρύνουν τον πόλεμο και να αρχίσουν να μιλάνε για την ειρήνη, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λούλα, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Κίνα, όπου καταγράφτηκε προσέγγισή του με τον Σι Τζινπίνγκ,  προτού αναχωρήσει για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η διεθνής κοινότητα ίσως μπορέσει έτσι να «πείσει» τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και τον Ουκρανό ομόλογό του Ζελένσκι ότι «η ειρήνη είναι προς το συμφέρον ολόκληρου του κόσμου» ,είπε, επισημαίνοντας ότι «πάνω απ’ όλα πρέπει να πειστούν οι χώρες που προμηθεύουν όπλα, που ενθαρρύνουν τον πόλεμο, να σταματήσουν».

Ο Λούλα, που επέστρεψε στην προεδρία της Βραζιλίας τον Ιανουάριο, έπειτα από δυο θητείες το 2003 και το 2010, έκανε διήμερη επίσκεψη στην Κίνα στο πλαίσιο προσπάθειάς του για να ενισχύσει τις διμερείς οικονομικές σχέσεις με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας του. Επωφελήθηκε της ευκαιρίας για να τονίσει ότι η Βραζιλία «επέστρεψε» στη διεθνή σκηνή κι ευελπιστεί να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δηλώνει βέβαιος ότι η ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στην Μπραζίλια και το Πεκίνο δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παραδοσιακά στενή σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ.

Αντίθετα με πολλές δυτικές δυνάμεις, η Κίνα και η Βραζιλία ουδέποτε επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου· ενώ διεκδικούν και οι δύο μεσολαβητικό ρόλο.

Ο Λούλα πρότεινε πρόσφατα να ιδρυθεί ομάδα κρατών που θα εργαστεί για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία. Πριν επισκεφθεί την Κίνα, υποσχέθηκε πως η ομάδα αυτή θα «δημιουργηθεί» μόλις επιστρέψει.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: