Λάρισα : 56 κρούσματα σε ένα 24ωρο
26 Οκτωβρίου 2020
Τρίκαλα: Σε καραντίνα η ΣΜΥ μετά τα αυξανόμενα κρούσματα κορoνοϊού
26 Οκτωβρίου 2020

Μαγιορκίνης: Στις περιοχές με έξαρση κορωνοϊού η Λάρισα – Τα τρία μέτρα για να αποφευχθεί το lockdown

Eνα ακόμη κρίσιμο σημείο στο πεδίο της επιδημίας καλείται να διανύσει η Ελλάδα προτού μπει στο… ναρκοθετημένο σημείο της ταυτόχρονης κυκλοφορίας κορωνοϊού και εποχικής γρίπης. Η διάνυσή του θα είναι επιτυχής εάν αποφευχθούν η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και η εφαρμογή του ύστατου μέτρου, του lockdown, στη χώρα.

Τα αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στην ημερήσια καταγραφή κρουσμάτων από την περασμένη Τρίτη και τα 3.500 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν πανελλαδικά μέσα σε λίγα 24ωρα ενεργοποίησαν νέο πλέγμα μέτρων. Τα δύο πρώτα από αυτά βάζουν σε κλοιό προστασίας τους νέους, οι οποίοι σε αυτή τη φάση είναι εκείνοι που «οδηγούν» την επιδημία στη χώρα. Πρόκειται για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους και για την απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, από 00.30 έως 05.00, που ισχύουν από το πρωί του Σαββάτου, σε 16 περιφερειακές ενότητες, μεταξύ των οποίων η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

Θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα, στοχευμένα πάντοτε, ανάλογα με τη «ρίζα του προβλήματος» που εντοπίζουν και θέλουν να χτυπήσουν οι αρμόδιοι. Για παράδειγμα, σε αυτή τη φάση η «ρίζα» είναι τα άτομα νέας και παραγωγικής ηλικίας – το καλοκαίρι ήταν όσοι εισέρχονταν στη χώρα για τουρισμό ή για εργασία.

Σε επόμενη φάση πιθανόν να πρέπει να προστατευτούν στοχευμένα οι ηλικιωμένοι, εάν δεν ανακοπεί το κύμα στο οποίο είναι επικεφαλής τώρα οι νεότεροι, ώστε να μη δημιουργηθεί κύμα διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή στις επιβαρυμένες περιοχές, και ανάλογα πάντοτε με την πορεία της επιδημίας κορωνοϊού, τρία ακόμη μέτρα:

α) την απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός των περιφερειακών ενοτήτων που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό -σημειωτέον ότι για τις δύο περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς που βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό απαγορεύεται η μετακίνηση από και προς σε αυτές-,

β) την περαιτέρω μείωση του ωραρίου στην εστίαση και τα μπαρ, το κλείσιμο δηλαδή των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος νωρίτερα από τις 12 τα μεσάνυχτα, και

γ) τον περιορισμό των μετακινήσεων για τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων.

Αυτή η τακτική θα ακολουθείται στο εξής, δηλαδή θα ενεργοποιούνται ειδικά μέτρα, εκτός των μέτρων «κορμού» που ισχύουν για κάθε περιοχή. Για παράδειγμα, η απαγόρευση της μετακίνησης εξετάζεται να εφαρμοστεί στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών, καθώς φαίνεται ότι λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία στον κορωνοϊό.

«Οι επόμενοι μήνες προβλέπονται δύσκολοι. Και καθώς δεν αποτελεί επιλογή μου ένα γενικό lockdown, απαιτούνται άλλου είδους μέτρα. Πιο έξυπνα. Πιο στοχευμένα. Και, τελικά, πιο αποτελεσματικά. Στόχος μας, συνεπώς, παραμένει όχι η απόλυτη αναστολή των δραστηριοτήτων μας, αλλά η τοπική περιστολή των κινδύνων που τις απειλούν», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το διάγγελμά του την Πέμπτη, ξεδιπλώνοντας ουσιαστικά την τακτική που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την τελευταία (προχθεσινή) αξιολόγηση των ευρωπαϊκών χωρών από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για την επιδημία, η Ελλάδα παραμένει σε μέτρια επίπεδα επιδημιολογικού φορτίου, ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, η Νότια Ελλάδα, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη βρίσκονται σε χαμηλό κίνδυνο. Η Αττική μαζί με την υπόλοιπη Κεντρική Ελλάδα, τη Μακεδονία και την Ηπειρο χαρακτηρίζονται μέτριου κινδύνου, ενώ οι περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη, η επιδημία έχει πλέον επίκεντρο την Καστοριά, την Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη, ενώ έξαρση καταγράφεται σε ΙωάννιναΛάρισα και Σέρρες. Και η Αττική παρουσίασε αύξηση κρουσμάτων κατά 40% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ο ειδικός στην τελευταία ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Επισήμανε δε ότι η εξάπλωση της επιδημίας εκτός Αττικής είναι πιο επιθετική σε σχέση με εκείνη στο Λεκανοπέδιο, γι’ αυτό μειώνεται το ποσοστό της συμμετοχής της Αττικής στα συνολικά κρούσματα (καταλαμβάνει το 1/3 των ημερήσιων διαγνώσεων).

Πηγή : onlarissa.gr

Comments are closed.

Αρέσει σε %d bloggers: