Σοβαρό εργατικό ατύχημα σε εργοστάσιο της Λάρισας
26 Ιανουαρίου 2021
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ καταγγέλλει την επικίνδυνη θεσμική εκτροπή απαγόρευσης δημοσίων συναθροίσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη
26 Ιανουαρίου 2021

Με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα διαμαρτυρήθηκαν οι αγρότες στο κέντρο των Τρικάλων

Με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα διαμαρτυρήθηκαν οι αγρότες στο κέντρο των Τρικάλων
Μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων πραγματοποίησαν αγρότες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «ΑΝΟΙΞΗ», προκειμένου να διατρανώσουν τα αιτήματά τους για μείωση του κόστους παραγωγής, αύξηση στις τιμές διάθεσης των προϊόντων τους και κατώτερη εγγυημένη τιμή, επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημιώσεων κ.λπ.

Με αγροτικά αυτοκίνητα συγκεντρώθηκαν στην είσοδο της πόλης, επισημαίνοντας ότι η διαμαρτυρία τους στοχεύει στην επικοινωνία των πολλών, δυσεπίλυτων και εντεινόμενων και από την πανδημία, προβλημάτων τους. Μετά την μηχανοκίνητη πορεία έκαναν στάση στο κτίριο της περιφερειακής ενότητας, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρ. Μιχαλάκη.

Στο διεκδικητικό πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος – με κρατική ενίσχυση – των αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι πχ σε βαμβάκι, οπωροκηπευτικά, καλαμπόκι, σιτάρι, κλπ.

– Άμεση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές, στους κτηνοτρόφους από τον καταρροϊκό πυρετό, και άλλα προϊόντα που μένουν απούλητα ή έχουν εξευτελιστικές τιμές κλπ.

– Να δοθούν στο 100% της ζημιάς και του χαμένου εισοδήματος οι οφειλόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

– Σε όλους τους παραγωγούς να εξοφληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων στο 100% και για όλες τις ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο.

– Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την επιβίωση μας.

– Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.

-Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών και αγροτικής οδοποιίας, καθώς και όλα τα έργα υποδομής για την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης.

-Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές κλάδου υγείας στον ΕΦΚΑ και να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους από το κράτος για όσο διαρκεί το lockdown. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, γενναίο κούρεμα χρεών σε δημόσιο και τράπεζες.

– Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιών.

– Να δοθεί στις αγρότισσες μητέρες ειδικό επίδομα φροντίδας ανήλικων τέκνων (ως 14 ετών) για όσο διαρκεί το lockdown.

– Να αυξηθούν οι συντάξεις και να δοθούν τα δώρα και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ.

Comments are closed.

Αρέσει σε %d bloggers: