Freddie Figgers: Τον εγκατέλειψε η μητέρα του μόλις γεννήθηκε – Αποδείχθηκε ιδιοφυία και έγινε εκατομμυριούχος
10 Ιουνίου 2021
Τηλεργασία στο Δημόσιο: Ψηφίστηκε το ν/σ – Ποια σημαντική αλλαγή έφερε ο Βορίδης
11 Ιουνίου 2021

Με τα τρακτέρ τους στην Κεντρική πλατεία την Τετάρτη 16/6 οι αγρότες της Λάρισας

Στην πραγματοποίηση μεγάλου συλλαλητηρίου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής, κατέληξαν τα μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, καλώντας τους αγρότες να δώσουν το παρόν την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:
“Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού, ιδιαίτερα όσους επλήγησαν από τον παγετό του Απριλίου να δώσουν μαζικό και βροντερό παρών στο μεγάλο συλλαλητήριο με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας.

Πέρασαν δυο μήνες και καθώς τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν αλλού, οι κυβερνητικές δεσμεύσεις από τα πολυάριθμα κυβερνητικά κλιμάκια που τις πρώτες ημέρες εμφανίστηκαν στον Νομό μας, έμειναν ως συνήθως υποσχέσεις.

Η ΕΟΑΣΝΛ προσπαθεί να κλείσει συνάντηση με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης πριν το Πάσχα. Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά πάνω από 15 φορές με το γραφείο του, τον διευθυντή του γραφείου του και άλλους υπεύθυνους. Ποτέ δεν πήραμε απάντηση και δεν κλείστηκε φυσικά η συνάντηση.

Ο λόγος που κρύβεται ο Υπουργός είναι ότι δεν θέλουν να δεσμευτούν σε κάτι από τα αιτήματα που τους έχουμε θέσει με τα μεγάλα μαζικά συλλαλητήρια σε Τύρναβο, Αγιά και Ελασσόνα που έγιναν αμέσως μετά τον παγετό. Προσπάθησαν από την αρχή και επιχειρούν στην συνέχεια να καθησυχάσουν τους αγρότες που έχουν πληγεί από τον παγετό με διάφορες υποσχέσεις και παχιά λόγια, με δήθεν έγκυρες πηγές που διαρρέουν στα ΜΜΕ ότι όλα θα λυθούν.

Δεν έχουν δεσμευτεί ότι θα υπάρχει ενίσχυση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς οι ζημιές μόνο από τον παγετό σε όλη την χώρα ξεπερνάνε τα 400 εκ. Ευρώ και το ταμείο του ΕΛΓΑ που στηρίζεται μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων έχει να διαθέσει στην καλύτερη περίπτωση 154 εκ. Ευρώ για τις αποζημιώσεις.

Μην μας πουλάνε το παραμύθι ότι δεν υπάρχουν χρήματα όταν την ίδια στιγμή μπουκώνουν τους επιχειρηματίες με 32 ολόκληρα δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεν έχουν καμιά πρόθεση να δώσουν προκαταβολή όπως έγινε με τον ΙΑΝΟ ενώ τα καλλιεργητικά έξοδα τρέχουν, οι παραγωγοί ξοδεύονται για να καλλιεργήσουν τα χωράφια ακόμη και αν δεν υπάρχει παραγωγή.

Οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ πάνε με ρυθμό χελώνας καθώς είτε δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις στο προσωπικό, δεν έχει ενισχυθεί με τον απαραίτητο αριθμό εκτιμητών ο τοπικός ΕΛΓΑ, οι νέοι εκτιμητές έχουν σχετική απειρία.

Ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη εργατών γης παρά την έγκαιρη προειδοποίηση από την ΕΟΑΣΝΛ να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα από την κυβέρνηση για να επιτραπεί η είσοδος αλλοδαπών εργατών γης που αποτελούν την ραχοκοκαλιά για την συγκομιδή της παραγωγής και άλλες εργασίες.

Φυσικά με τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την διαφύλαξη της υγείας όλων, την απρόσκοπτη είσοδο, διαμονή, εργασία στα χωράφια.

Ενώ η κυβέρνηση άνοιξε τα σύνορα για τους τουρίστες για να εξασφαλίσει κέρδη για τους ξενοδόχους, κρατάει κλειστά τα σύνορα για τους εργάτες γης.

Η ΚΥΑ που θα υπογράψει στις 15 Ιουνίου είναι κοροϊδία και όσοι βγαίνουν και πανηγυρίζουν και ευχαριστούν τους υπουργούς για την δήθεν τεράστια επιτυχία είναι υπόλογοι απέναντι στους αγρότες που βλέπουν την παραγωγή τους να μένει αμάζευτη και να σαπίζει πάνω στα δέντρα όπως τα κεράσια στην Αγιά.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αποφασίσαμε την διοργάνωση μαζικής πομπής με τρακτέρ και αυτοκίνητα στην Λάρισα την Τετάρτη 16 Ιουνίου που θα καταλήξει σε μεγάλη συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία της πόλης στις 8 το βράδυ.

Ξέρουμε από την πείρα μας ότι ο μόνος σίγουρος δρόμος για τους αγρότες και κτηνοτρόφους να διεκδικήσουν, να πιέσουν την κυβέρνηση, να κερδίσουν τα αιτήματα που θέτουμε, είναι με τον αγώνα μας.

Υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε αποτελέσματα με την συμμετοχή και την πάλη μας. Ξέρουμε πολύ καλά πως είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονική περίοδος για τους αγρότες και κτηνοτρόφους να βγουν στον αγώνα αλλά η συμμετοχή τους είναι μονόδρομος αν δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν οξύ πρόβλημα επιβίωσης.

Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι των περιοχών που επλήγησαν από τον παγετό απλώνουν το χέρι σε όλους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο, είναι ώρα ευθύνης και ο καθένας θα την αναλάβει.

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

• Την άμεση καταβολή προκαταβολής για τις ζημιές. Να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις.

• Να γίνει άμεσα αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, παίρνοντας υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί.

• Αναστολή με νομοθετική ρύθμιση των άρθρων 7 και 9 του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να διασφαλιστεί η δίκαιη αποζημίωση των ζημιών.

• Να υπάρχει αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τους αγρότες που η παραγωγή τους έμεινε αμάζευτη από την έλλειψη εργατικών χεριών αφού δεν έγινε με δική τους ευθύνη αλλά λόγω της απαράδεκτης καθυστέρησης της κυβέρνησης να υπογράψει έγκαιρα την ΚΥΑ και να επιτρέψει την είσοδο εργατών γης στην χώρα μας.

• Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των κτηνοτρόφων που υπέστησαν μείωση της παραγωγής γάλατος από τους παγετούς.

• Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ.

• Καμία σκέψη για είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. Καμία σκέψη για αύξηση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ.

• Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, για τον παγετό, αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ.

• Να παγώσουν τα χρέη των πληττόμενων αγροτών προς τράπεζες, εφορία, ΔΕΚΟ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κ.ά.”.

Comments are closed.

Αρέσει σε %d bloggers: