Μάθε να λες «ευχαριστώ» για όλα όσα έχεις.
13 November 2019
Οθωνοί: “Έβρεξε” αφρό θάλασσας – Το σπάνιο φαινόμενο που έφερε η Βικτώρια
13 November 2019

Μοναστήρι γίνεται δομή φιλοξενίας προσφύγων

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι πρόσφυγες, που θα διαμείνουν στο μοναστήρι, θα είναι οικογένειες που προέρχονται από τη Συρία και έχουν αιτηθεί άσυλο, με τον αριθμό τους να αγγίζει τα 50 – 60 άτομα

Μετά τα ξενοδοχεία και τους ξενώνες, «επιτάσσονται» και μοναστήρια, στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης για την μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Αιγαίου, όπου η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Η αρχή γίνεται με την Ιερά Μονή Πορετσού, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στα σύνορα της ορεινής Αχαΐας και της Ηλείας. Το μοναστήρι υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, αλλά είναι ανενεργό αφού δεν υπάρχει εγκατεστημένη ανδρική αδελφότητα. Απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από την Πάτρα και βρίσκεται δίπλα στο μικρό χωριό Αγράμπελα, που σήμερα διαμένουν λιγότεροι από 50 κάτοικοι.

Σύμφωνα με το patrasevents.gr τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια γενικότερη κινητοποίηση για την υποδοχή των προσφύγων, ενώ αναζητείται το αναγκαίο προσωπικό, όπως μαγείρισσες αλλά και δάσκαλος για τα μαθήματα των παιδιών.

Θα πρόκειται για τους πρώτους πρόσφυγες – μετανάστες που θα μεταφερθούν στη Δυτική Ελλάδα, στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και τον διασκορπισμό τους, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά από το κύμα της προσφυγικής ροής που συνεχίζεται και έχει κατακλύσει τις αντίστοιχες δομές.

Η ιστορία της μονής χάνεται στα βάθη των αιώνων και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821, ενώ λεηλατήθηκε το 1943 από τους Γερμανούς. Πρόσφατα το μοναστήρι ανακαινίστηκε μετά από προσφορά που έγινε από επιχειρηματία που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση από την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας. Πληροφορίες αναφέρουν πως και άλλες Μητροπόλεις σε όλη τη χώρα, που διαθέτουν ανάλογες υποδομές, συζητούν με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, για φιλοξενία προσφύγων ή μεταναστών.

Πηγή : protothema.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: