Η προσπάθεια της Ουκρανίας να αντιμετωπίσει την ρωσική απειλή των drones-καμικάζι
5 July 2023
«Πλημμύρισε» με πλαστικά και σκουπίδια ο Καλέτζης (+Φωτο +Βίντεο)
6 July 2023

Μπάιντεν: Περιμένει «με ανυπομονησία» την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Με ανυπομονησία» δήλωσε ότι περιμένει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με τον Σουηδό πρωθυπουργό, Ουλφ Κρίστερσον στον Λευκό Οίκο.

Έχοντας δίπλα του τον Κρίστερσον, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στους δημοσιογράφους ότι «υποστηρίζει πλήρως την ένταξη της Σουηδίας» στην Ατλαντική Συμμαχία, η οποία επί του παρόντος παρεμποδίζεται από την Τουρκία.

Ο Μπάιντεν αναχωρεί την Κυριακή για ένα ταξίδι που θα τον οδηγήσει σε τρεις χώρες, από το οποίο βέβαια ξεχωρίζει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ο Κρίστερσον ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την πρόσκληση και είπε ότι η Σουηδία «εκτιμά ιδιαιτέρως» την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την προσχώρηση της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ. «Και εμείς επίσης πιστεύουμε ότι έχουμε πράγματα να συνεισφέρουμε», δήλωσε.

Μετά τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, ο Σουηδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε πολύ ισχυρή υποστήριξη για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Δήλωσε επίσης ότι Ουάσινγκτον και Στοκχόλμη συμφωνούν πως η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους είναι η κατάλληλη στιγμή για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Και οι δύο συνειδητοποιούμε ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους σε μια εβδομάδα είναι μια πολύ κατάλληλη στιγμή για να ολοκληρωθεί αυτό. Αλλά και οι δύο γνωρίζουμε επίσης ότι εναπόκειται αποκλειστικά στην Τουρκία να λάβει τις δικές της αποφάσεις», είπε ο Κρίστερσον σε δημοσιογράφους στη σουηδική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

Υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσον η Τουρκία θα άρει εγκαίρως την αντίθεσή της ώστε να επιτρέψει στους ηγέτες του ΝΑΤΟ να υποδεχθούν τη Σουηδία ως πλήρες μέλος στη σύνοδο κορυφής. Αύριο Πέμπτη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Σουηδίας, οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και σύμβουλοι Εθνικής Ασφαλείας από τις δύο χώρες, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: