Σεισμός τώρα 4,9 Ρίχτερ στην Κυλλήνη
6 July 2024
Αρ. Αντωνίου: Ο εμπορικός κόσμος ελπίζει στην στήριξη των Καρδιτσιωτών την περίοδο των εκπτώσεων
7 July 2024

Μπορέλ: Η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία – Απορρίπτει τις προσπάθειες νομιμοποίησης του ψευδοκράτους

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις προσπάθειες του οργανισμού τουρκογενών κρατών να νομιμοποιήσει την τουρκοκυπριακή αποσχιστική οντότητα, τη λεγόμενη, διεθνώς μη αναγνωρισμένη, “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, ως παρατηρητή στον οργανισμό τουρκογενών κρατών» υπογράμμισε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας ότι αυτή η απόφαση, εν αναμονή της επικύρωσης των μελών του οργανισμού, είναι λυπηρή και έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι αρκετά μέλη του εξέφρασαν σθεναρή υποστήριξη στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Η ΕΕ έχει καταστήσει επανειλημμένα σαφές, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου πολιτικού επιπέδου, ότιναναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» σημείωσε ο ύπατος εκπρόσωπος.

«Ο Όρμπαν δεν έχει λάβει εντολή από την ΕΕ να την εκπροσωπήσει στον οργανισμό τουρκογενών κρατών»

Επιπλέον, ο κ. Μπορέλ επεσήμανε ότι η συμμετοχή του Βίκτορ Όρμπαν στην άτυπη σύνοδο του οργανισμού τουρκογενών κρατών στη Σούσα στις 5-6 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε, αποκλειστικά, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ουγγαρίας και αυτού του οργανισμού.

«Η Ουγγαρία είναι πλέον το κράτος μέλος της ΕΕ που υπηρετεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Αυτό δεν συνεπάγεται καμία εξωτερική εκπροσώπηση της Ένωσης που είναι ευθύνη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης σε υπουργικό επίπεδο» πρόσθεσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο ύπατος εκπρόσωπος σημείωσε τέλος ότι η Ουγγαρία δεν έχει λάβει καμία εντολή από το Συμβούλιο της ΕΕ για την προώθηση των σχέσεων με τον οργανισμό τουρκογενών κρατών.

Δένδιας και Μπορέλ στη Φρεγάτα «ΨΑΡΑ» στο Τζιμπουτί

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: