Καρδίτσα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την τραγωδία των Τεμπών (+Φωτο +Βίντεο)
2 March 2023
Στο σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη σήμερα ο Δ. Κουτσούμπας
2 March 2023

Νέα Υόρκη: Αποζημιώσεις για βίαιη καταστολή αντιρατσιστικών διαδηλώσεων τον Ιούνιο του 2020

Αποζημίωση 21.500 δολαρίων θα καταβάλει η δημοτική αρχή της Νέας Υόρκης σε κάθε έναν από τους περίπου 320 διαδηλωτές που έπεσαν θύματα αστυνομικής βίας στη διάρκεια αντιρατσιστικών κινητοποιήσεων που ακολούθησαν τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Πολλές αμερικανικές μεγαλουπόλεις συγκλονίστηκαν από επεισοδιακές διαδηλώσεις τις εβδομάδες που ακολούθησαν τον αδόκητο θάνατο του 46χρονου Φλόιντ, σε αστυνομική επιχείρηση στη Μινεάπολη στις 25 Μαΐου του 2020. Σε αρκετές διαδηλώσεις του κινήματος «Black Lives Matter» δεν έλειψαν οι λεηλασίες, αλλά και οι καταγγελίες για χρήση βίας από αστυνομικούς – ειδικά στη μεγαλούπολη της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, δημοτική επιτροπή που ερευνούσε τις καταγγελίες είχε προτείνει την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων σε βάρος αστυνομικών για 146 περιστατικά βίας, κατάχρησης εξουσίας ή προσβολών.

Η συμφωνία συμβιβασμού στην οποία κατέληξε η δημοτική αρχή της Νέας Υόρκης, η οποία πρέπει να επικυρωθεί από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη, αφορά μόνο τη διαδήλωση της 4ης Ιουνίου στο Μπρονξ, όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Στην έκθεση της δημοτικής επιτροπής αναφέρονται καταγγελίες σε βάρος αστυνομικών για ξυλοδαρμό διαδηλωτών και αδιάκριτη χρήση δακρυγόνων.

Από την πλευρά της, η αστυνομική διεύθυνση της Νέας Υόρκης επισημαίνει ότι οι αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις του 2020 έγιναν αφορμή για τον επανασχεδιασμό της πολιτικής της και την εκπαίδευση των μελών της σε ό,τι αφορά την αστυνόμευση διαδηλώσεων μεγάλης κλίμακας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: