ΑΑΔΕ: 270.000 πολίτες κι επιχειρήσεις χωρίς επιστροφή φόρου- Δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ
13 June 2023
Εκνευρισμένος ο Τζόνσον, θυμάται πάλι το Terminator: «Θα επιστρέψω»
13 June 2023

ΟΗΕ: Συναγερμός για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια λόγω Νόβα Καχόβκα

O OHE προειδοποίησε ότι η καταστροφή του σοβιετικής εποχής φράγματος στον ποταμό Δνείπερο στην Ουκρανία θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών τροφίμων και προκαλώντας προβλήματα με το πόσιμο νερό για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Το φράγμα, που είναι τμήμα του υδροηλεκτρικού εργοστασίου Καχόβκα, υπέστη ρήγμα τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου, με αποτέλεσμα ένα μέρος από τα 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού που συγκρατούσε να ξεχυθεί σε μια μεγάλη περιοχή της νότιας Ουκρανίας.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για την ανατίναξή του, αλλά ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί τι προκάλεσε την καταστροφή.

Ο επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας στα Ηνωμένα Έθνη Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε στο BBC ότι ο αντίκτυπος στην επισιτιστική ασφάλεια μπορεί να είναι σημαντικός.

IAEA: Ανησυχία για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

«Είναι σιτοβολώνας –ολόκληρη εκείνη η περιοχή προς τη Μαύρη Θάλασσα και την Κριμαία είναι σιτοβολώνας όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Γκρίφιθς στο BBC. «Έχουμε ήδη δυσκολίες με την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά οι τιμές τροφίμων, είμαι σίγουρος, πρόκειται να αυξηθούν».

«Είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι θα δούμε τεράστια, τεράστια προβλήματα στην συγκομιδή και τη σπορά για την επόμενη συγκομιδή. Και άρα αυτό που θα δούμε είναι ένας τεράστιος αντίκτυπος στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια –αυτό πρόκειται να συμβεί».

Ο ίδιος δήλωσε ότι έως και 700.000 άνθρωποι εξαρτώνται από τον ταμιευτήρα πίσω από το φράγμα για πόσιμο νερό. Χωρίς πόσιμο νερό, δήλωσε, οι άνθρωποι κινδυνεύουν από ασθένειες και τα παιδιά είναι τα πλέον ευάλωτα σε μια τέτοια κατάσταση.

Ο Γκρίφιθς δήλωσε επίσης ότι η καταστροφή αυτής της κλίμακας σε μη στρατιωτικές υποδομές είναι απολύτως αντίθετη στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων της Γενεύης. «Είναι αυτονόητο. Όποιος το έκανε αυτό έχει παραβιάσει τις συμβάσεις της Γενεύης».

Πηγές: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: