ΚΕΣΔ-Ίδρυμα Τσάτσου: Συζήτηση για τις «στάσεις και αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας για το Σύνταγμα» στις 19/1
17 January 2023
Στ. Κυριακίδου: Στόχος η διασφάλιση πρόσβασης σε φάρμακα για όλους
17 January 2023

Ουκρανία: Έλαβε την πρώτη δόση 3 δισ. ευρώ της ευρωπαϊκής βοήθειας για το 2023

Την πρώτη δόση 3 δισ. ευρώ έλαβε η Ουκρανία για το 2023,από ένα πακέτο 18 δισ. ευρώ που προβλέπεται να λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο twitter.

Ευχαρίστησε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τους «27» για τη «σταθερή υποστήριξή» τους στο Κίεβο, σχεδόν 11 μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η ΕΕ είχε ψηφίσει υπέρ αυτής της νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, έπειτα από έντονες συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών.

Πιο συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι δεσμεύθηκαν να παρέχουν 1,5 δισ. ευρώ κάθε μήνα στην Ουκρανία στη διάρκεια του 2023 προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δημόσιες δαπάνες. Η υποστήριξη παίρνει τη μορφή δανείων με μηδενικό επιτόκιο για 35 χρόνια, με μια δυνατότητα να ακυρωθεί το χρέος.

Η βοήθεια αυτή συνοδεύεται ωστόσο από ορισμένους όρους, τους οποίους έχουν θέσει οι Βρυξέλλες.

«Η ΕΕ χρειάζεται να είναι σίγουρη πως τα 18 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν σωστά από την Ουκρανία», εξηγεί στον ουκρανικό ιστότοπο Eurointegration.com η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Όλγκα Στεφανίτσινα, διευκρινίζοντας πως μεταξύ αυτών των όρων περιλαμβάνονται κυρίως θέματα που συνδέονται με «το κράτος δικαίου» και τη μάχη κατά της διαφθοράς.

Η ευρωπαϊκή βοήθεια θα βοηθήσει να επιπλεύσει ο ουκρανικός εθνικός προϋπολογισμός, με τον Ζελένσκι να εκτιμά ότι χρειάζονται 45 δισ. δολάρια για το 2023.

Σύμφωνα με το ουκρανικό κέντρο σκέψης Centre for Economic Strategy, το συνολικό ποσό της δυτικής βοήθειας (οικονομική, στρατιωτική, κ.λπ.) στην Ουκρανία μπορεί να φθάσει συνολικά τα 100 δισ. δολάρια το 2023, εκ των οποίων πάνω από 40 δισ. μόνο για τις ένοπλες δυνάμεις της.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: