Ξεκινά αύριο η 8η  Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας
20 February 2023
Τον Άντονι Μπλίνκεν υποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Kοινοί στόχοι ΗΠΑ-Ελλάδας για ειρήνη και ευημερία»
20 February 2023

Ουσιαστικές αυξήσεις σε συντάξεις και καταβολή δώρων και αναδρομικών ζητούν οι συνταξιούχοι της Καρδίτσας (+Φωτο +Βίντεο)

Δυναμική κινητοποίηση διεκδικώντας μεταξύ άλλων ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις τους, κύριες και επικουρικές καθώς και την καταβολή των δώρων και των αναδρομικών, ώστε να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας (20/2) στην Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Καρδίτσας ΙΚΑ- Δημοσίου- ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ).

Χαιρετισμός τη συγκέντρωση απηύθυνε η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου κ. Παναγιώτα Βασιλάκου-Κατσιγιάννη, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν Α’ Αντιπρόεδρος Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ & Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών κ. Γ. Σκιαδιώτης ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη οι συνταξιούχοι να πλαισιώσουν τα σωματεία τους για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

.Ακολούθησε πορεία μέχρι το κτίριο του ΕΦΚΑ όπου επιδόθηκε υπόμνημα με τα αιτήματα των συνταξιουχικών οργανώσεων στο οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι « μετά από τις αφόρητες περικοπές 13 χρόνων στις συντάξιμες, τις κοινωνικές αποδοχές μας, την υγεία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε όλα μας τα δικαιώματα, δεν μπορούμε να δεχθούμε ως βελτίωση της ζωής μας τις λεγόμενες αυξήσεις πού έγιναν ως εργαλείο προπαγάνδας της κυβέρνησης για ευνόητους λόγους την στιγμή πού οι συνταξιούχοι όλα αυτά τα χρόνια των περικοπών έχασαν πάνω από 100 δισεκατομμύρια και σήμερα η αγοραστική τους δυνατότητα μειώνεται δραματικά. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ως αυξήσεις το ποσοστό 7,75°/ο πού δίνεται ως αύξηση σε μια μερίδα συνταξιούχων αφού αυτό ούτε τον επίσημο τιμάριθμο 9,9% δεν καλύπτει. Όταν η αύξηση αυτή δεν αφορά τις επικουρικές συντάξεις, οπότε η αύξηση αυτή στο σύνολο τον εισοδήματος πέφτει στο 5 με 6%, μειώνοντας περαιτέρω την αγοραστική του δύναμη με την ακρίβεια να συνεχίζει να τσακίζει κόκαλα και ο πληθωρισμός καλπάζει.

.-Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν το έτος 2016 δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς. Όταν περίπου 300.000 συνταξιούχοι πήρανε αύξηση από 1% έως 7% μόνο στην κύρια σύνταξη .

-Όταν αντί για τα πληρωμένα δώρα μας, τα 250 ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση είναι ένα επίδομα για τις αγορές των Χριστουγέννων και τέλος.

.-Οι νέοι συνταξιούχοι μετά το 2016, αφού φρόντισαν να υπολογίσουν τη σύνταξή τούς με συντελεστή που τους αποδίδει αποδοχές πολύ μικρότερές από τους παλιούς και για αυτό δεν έχουν προσωπική διαφορά, πήρανε όλη την αύξηση τον 7,75% στην κύρια σύνταξη αλλά και πάλι Θα είναι μικρότερη από τις παλιές συντάξεις πριν το 2016.

-Το χαράτσι από την εισφορά αλληλεγγύης πού ισχύει από το 2011, σωστά καταργήθηκε. Για τους συνταξιούχους πρέπει να υπάρχει απαλλαγή και από τις συντάξεις τον 2022 στη φορολογική δήλωση πού θα κάνουμε το 2023 όπως και στους άλλους εργαζόμενους.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των αντιλαϊκών, αντισυνταξιουχικών πολιτικών που οδηγούν τους συνταξιούχους στο δρόμο»

Όσον αφορά το διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης αυτό περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα:

.-Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές με την ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου.

-Άμεση καταβολή στα πληρωμένα δώρα μας.

-Καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα.

-Άμεση έκδοση των συντάξεων

-Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ΕΑΣ.

-Άμεση πρόσληψη προσωπικού στην υγεία. Δωρεάν υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης

-Άμεση καταβολή των συνδρομών 0,20 € για τις λειτουργικές ανάγκες των συνταξιουχικών οργανώσεων

Κωστής Κριτσιάνης

.

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CF%85%CE%BE%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CE%B4%CF%8E%CF%81%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CF%87%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%82-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF

Comments are closed.