Μαρία Ψαθά: Πέθανε η κόρη του θεατρικού συγγραφέα και δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαθά
18 August 2023
Νέα Φιλαδέλφεια: Συνελήφθη ο οπαδός για τον οποίο είχε εκδοθεί ένταλμα
18 August 2023

«Ο Ήλιος Τρώει Τα Παιδιά του»

Μια εγκατάσταση από την Precious Okoyomon -με καταγωγή από Νιγηρία και ΗΠΑ, δραστηριοποιείται στις τέχνες, την ποίηση και την υψηλή μαγειρική- προσκαλούμαστε να επισκεφθούμε στον Sant’Andrea de Scaphis, ναό στη Ρώμη που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα και πλέον δεν είναι καθαγιασμένος.

Η «Ο Ήλιος Τρώει Τα Παιδιά του» είναι μια όαση πρασίνου η οποία αντηχεί τις μελωδίες της φύσης και το αίνιγμα. Σε αυτό το σκηνικό εμφανίζεται μια σειρά φυτών, συμπεριλαμβανομένων του διαβολόχορτου, της μπελαντόνας και της τσουκνίδας· φυτά που τα συνδέει η ικανότητά τους να παράγουν δηλητήριο.

Η εγκατάσταση αιχμαλωτίζει τα παράδοξα της φύσης και μας κάνει να σκεφτούμε τις διαφορετικές πλευρές της ζωής. Τα φυτά αυτά αμφισβητούν την ιδέα ότι η φύση είναι αδύναμη και ανυπεράσπιστη. Το λουλούδι το οποίο συχνά συσχετίζουμε με χαρακτηριστικά όπως «αγνότητα», «ομορφιά», «γονιμότητα» και «αθωότητα» χάνει τις συμβατικές συνδηλώσεις του και γίνεται δυνατό, ισχυρό και εντυπωσιακό.

Μέσα σε αυτή την εγκατάσταση ένα λούτρινο αρκουδάκι με μηχανισμό έχει, γλυκά, γύρει στο πλάι. Τη μια είναι βυθισμένο σε λήθαργο την άλλη ξυπνά βγάζοντας μια τρομακτική κραυγή. Το ουρλιαχτό του που σε στοιχειώνει πλέκεται με τις φωνές από Sadiya Hartman, Okwui Okpokwasili και Okoyomon, που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα μελωδικά κομμάτια της Kelsey Lu ως μουσικό φόντο. Καθώς είναι ντυμένο με δαντελένια εσώρουχα, η αναπάντεχη μεταμόρφωσή του ξυπνά σκέψεις απαγορευμένων και ασυνήθιστων συναισθημάτων που συνδέονται με τις πρώτες μνήμες της παιδικής μας ηλικίας.

Στην εγκατάσταση είναι ενσωματωμένο ένα σμάρι πεταλούδων· κατοικούν τον ναό, ακολουθώντας τον βιολογικό κύκλο τους: ζουν, αναπαράγονται, πεθαίνουν. Η «The Sun Eats Her Children» είναι επισκέψιμη από το κοινό έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: