Τ. Θεοδωρικάκος: Ανεύθυνη σήμερα η συζήτηση για μείωση μισθών στο Δημόσιο και των συντάξεων
2 Απριλίου 2020
Αναποτελεσματικές οι ρυθμίσεις για τις ΔΕΥΑ – Τι προτείνουν στο ΥΠΕΣ για να μην καταρρεύσουν
2 Απριλίου 2020

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Βεβαιώσεις αντί πτυχίων λαμβάνουν οι απόφοιτοι

Αν ζούσαμε σε κανονικές συνθήκες και όχι στον σημερινό εφιάλτη του κορωνοϊού, χθες θα τελούνταν οι ορκωμοσίες στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τα αμφιθέατρα γεμάτα από κόσμο και συγκίνηση και τους τελειόφοιτους περήφανους να παραλαμβάνουν το πολυπόθητο πτυχίο.
Ωστόσο λόγω των έκτακτων μέτρων, οι τελετές έχουν ακυρωθεί προ πολλού και οι γραμματείες των τμημάτων αποστέλλουν στους απόφοιτους βεβαιώσεις, για να τις χρησιμοποιήσουν οι τελευταίοι σε διαγωνισμούς και γενικότερα στην προσπάθειά τους για την ανεύρεση εργασίας.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ήταν το πρώτο, που είχε ανακοινώσει πριν έναν και πλέον μήνα, ότι στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του ιού, δεν θα γίνονταν τελετές στις ορκωμοσίες, αλλά οι απόφοιτοι θα μετέβαιναν στις γραμματείες τους και θα λάμβαναν από εκεί τα πτυχία τους. Η ανακοίνωση είχε προκαλέσει αίσθηση στο πανελλήνιο, καθώς ήταν το πρώτο ΑΕΙ, που προχωρούσε σε μια τέτοια ενέργεια. Βέβαια η συνέχεια ήταν πολύ χειρότερη, καθώς απαγορεύτηκαν όλες οι μετακινήσεις, συνεπώς ούτε η προσέλευση στις γραμματείες επιτρεπόταν.
Έτσι αντί για τα πτυχία τους οι απόφοιτοι της Πολυτεχνικής Σχολής λαμβάνουν ηλεκτρονικά από τις γραμματείες τις βεβαιώσεις περάτωσης σπουδών, που έχουν την ίδια αξία με το πτυχίο και μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν για τα επόμενα σχέδιά τους. Τα πτυχία τους θα τα λάβουν το επόμενο διάστημα, ενώ η διεξαγωγή των τελετών θα εξαρτηθεί από την πορεία που θα έχει η πανδημία. Το ίδιο ισχύει και με τους αποφοίτους των άλλων σχολών. «Χθες θα πραγματοποιούσαμε την τελετή ορκωμοσίας σε τρία τμήματα της Πολυτεχνικής, ωστόσο λόγω του κορωνοϊού, όλα ανατράπηκαν», δήλωσε ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Γιώργος Σταμούλης και πρόσθεσε πως «αντί για τα πτυχία τους οι απόφοιτοι παραλαμβάνουν τις βεβαιώσεις περάτωσης σπουδών, που μπορούν να τις αξιοποιήσουν για την ανεύρεση εργασίας».
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει ανακοινώσει πως οι τελετές ορκωμοσίας θα γίνουν σε άλλη περίοδο, εφόσον περάσει όλη αυτή η περιπέτεια.
Πάντως στη Γεωπονική Σχολή πρόλαβαν και έκαναν ορκωμοσία. «Η ορκωμοσία έγινε στις γραμματείες των δύο Τμημάτων της Γεωπονικής, στο συγκρότημα Φυτόκου», δήλωσε ο κοσμήτορας της Γεωπονικής κ. Νίκος Δαναλάτος και συμπλήρωσε πως «βρίσκονταν μόνο οι απόφοιτοι, χωρίς γονείς, συγγενείς και φίλους και εισέρχονταν στον χώρο της γραμματείας δύο-δύο. Δεν φορούσαν τήβεννο, διάβαζαν τον όρκο και αποχωρούσαν. Συνολικά ορκίστηκαν 30-40 φοιτητές. Και καταφέραμε να τους ορκίσουμε, πριν ανακοινωθούν τα πιο αυστηρά μέτρα κατά του κορωνοϊού».
Ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων κ. Γιάννης Θεοδωράκης δήλωσε πως «αυτή την περίοδο, που ήταν να γίνουν οι ορκωμοσίες, δεν πραγματοποιούνται τελετές, και αποστέλλονται από τις γραμματείες μόνο οι βεβαιώσεις περάτωσης σπουδών, που έχουν πλήρη ισχύ με το πρωτότυπο πτυχίο. Κατά τα άλλα το Πανεπιστήμιο λειτουργεί κανονικά, το διοικητικό έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τα εξ’ αποστάσεως μαθήματα είναι σε πλήρη εξέλιξη με ικανοποιητική συμμετοχή των φοιτητών».

Comments are closed.

Αρέσει σε %d bloggers: