Δήμος Καρδίτσας: Προσωρινός ανάδοχος για την αποκατάσταση ζημιών από τον "Ιανό" σε ορεινές κοινότητες
6 April 2023
Κτηνοτρόφοι: «Αφού ο Υπουργός καθορίζει τις τιμές του οβελία, γιατί δεν κάνει το ίδιο με τα καύσιμα; Ψάχνουμε το θέμα και νομικά»
6 April 2023

Πενήντα ευρώ στους δημότες γαλλικής πόλης για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού

Το ποσό των 50 ευρώ σε κάθε δημότη στο Ντενέν της βόρειας Γαλλίας, θα δώσει η δημοτική αρχή για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Η πόλη διαθέτει 20.000 κατοίκους και θεωρείται από τις πιο φτωχές στη Γαλλία. Οι δημότες έχουν προθεσμία μέχρι το Σάββατο 8 Απριλίου (Μεγάλο Σάββατο για τους Καθολικούς) να παραλάβουν επιταγή 50 ευρώ, την οποία θα ξοδέψουν αποκλειστικά δε καταστήματα της πόλης, όπως γράφει η εφημερίδα Voix du Nord. «Φέτος, νομίζω ότι θα περάσω δύο φορές από το κρεοπωλείο», δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα ένας κάτοικος. «Πενήντα ευρώ δεν είναι πολλά, αλλά υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που τα χρειάζονται», πρόσθεσε ένας συνταξιούχος.

Είναι η δεύτερη φορά που η δημοτική αρχή της πόλης δίνει σε όλους τους κατοίκους μια τέτοια επιταγή. Η πρωτοβουλία αυτή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2022. Μοιράστηκαν στους δημότες 179.000 ευρώ και περισσότερες από τις μισές επιταγές που εκδόθηκαν, δαπανήθηκαν για αγορές τροφίμων.

Το Ντενέν μαστίζεται από την ανεργία που επηρεάζει περισσότερο από το 30% του πληθυσμού , ενώ η φτώχεια είναι τρεις φορές υψηλότερη από τον εθνικό μέσο όρο σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία INSEE.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε επισκεφθεί πριν έναν χρόνο την πόλη, όπου βρέθηκε αντιμέτωπους με πολλούς δυσαρεστημένους κατοίκους, για τη διαχείριση της πανδημίας όσο και για τα σχέδιά του να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης .Μια γυναίκα, βοηθός οδοντιάτρου, του είχε φωνάξει ότι ήταν λάθος το να κλείσουν τα σχολεία κατά τη διάρκεια του lockdown, αλλά ο  Μακρόν, αντί να συζητήσει μαζί της, της είπε πως δεν ζει στον πραγματικό κόσμο.

Comments are closed.